Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Pandémia nezastavila pôrody v kežmarskej nemocnici. Narodilo sa tu už takmer 900 bábätiek. Čo si má do pôrodnice pribaliť budúca mamička?

25.11.2020

Narodenie bábätka je jedna z najočakávanejších udalostí v každej rodine. Všetky mamičky sa chcú na túto chvíľu dobre pripraviť. K tomu určite patrí aj výbava, ktorú by si mali so sebou priniesť do nemocnice, aby mali ony aj bábätko k dispozícii všetko, čo budú potrebovať. Napriek pandémii koronavírusu pôrody v nemocniciach pokračujú aj keď s menšími obmedzeniami. Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku na pomoc mamičkám pripravila základné informácie o tom, čo si do pôrodnice priniesť a aké platia obmedzenia.

„Je prirodzené, že budúce mamičky sa chcú dobre pripraviť a radi im zo svojich praktických skúseností pomôžeme k tomu, aby sa cítili komfortne a boli na všetko pripravené. Pripravili sme podrobný zoznam potrebných vecí pre mamičky, pretože je to pomerne často kladená otázka. K dnešnému dňu máme už v tomto roku za sebou 864 pôrodov,“ hovorí vedúca sestra Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok Mgr. Katarína Živčáková.

Zoznam vecí, ktoré sú pre čerstvú mamičku a bábätko nevyhnutné, obsahujú štyri základné oblasti – dokumenty, pôrod, pobyt a bábätko. Piatou kategóriou sú pokyny pre otecka, resp. inú sprevádzajúcu osobu pri pôrode. Aktuálna pandemická situácia spôsobila, že v kežmarskej nemocnici dočasne nie je možná prítomnosť otca pri pôrode.

V kategórii dokumenty si mamičky musia pripraviť:

  1. tehotenský preukaz
  2. občiansky preukaz
  3. preukaz poistenca (pri EÚ prefotený 5x /obe strany)
  4. sobášny list (ak majú)

V kategórii pôrod sú to:

  1. dámske hygienické potreby
  2. papuče na prezutie
  3. uterák, osušku, župan
  4. nočnú košeľu
  5. kozmetické potreby
  6. nesýtený nápoj bez bubliniek v PET fľaši

V kategórii pobyt je potrebné si priniesť

  1. pravidelne užívané lieky
  2. materské podprsenky
  3. príbor a pohár
  4. nabíjačku na telefón

V kategórii bábätko sú to:

  1. plienky pampers
  2. bavlnené plienky (2ks)
  3. vlastné oblečenie (pri prepustení domov) – košieľku, dupačky, čiapku, svetrík, perinka, deka
  4. autosedačku

Nemocnica umožňuje aj službu prepichnutia ušiek bábätka. Ak by o túto službu rodičia prejavili záujem, je potrebné priniesť aj náušničky, ktoré boli pred tým 24 hodín namočené v liehu. Poplatok za vykonanie tohto zákroku je 3,50€.

Späť