Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Laboratória kežmarskej nemocnice zrealizovali v roku 2019 vyše 300 tisíc rozborov

17.1.2020

Viac ako 324 000 vyšetrení zrealizovali vlani v laboratóriu v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, ktorá je členom skupiny AGEL. Z toho na úseku biochémie to bolo takmer 250 tisíc analýz, zo spektra 63 parametrov priamo realizovaných na tomto úseku, ďalších 63 testovaných parametrov je k dispozícii do 24hodín z centrálního laboratória v Levoči. Hematologický úsek realizoval vyše 74 000 analýz. Tu sa vyšetruje 28 parametrov, z toho 8 koagulačných testov.

V kežmarskom laboratóriu sú vybavení piatimi analyzátormi a jedným readrom na úseku biochémie a na úseku hematológie sú tri analyzátory a jeden reader. ,,Najkratšie meranie trvá 5 minút, najdlhšia analýza cca 30 minút, to v situácii, keď už je vzorka v analyzátore. Každá žiadanka však zväčša obsahuje viac požiadaviek na viacero parametrov, takže snahou nášho pracoviska je vydať kompletný výsledok do jednej hodiny“, hovorí Mgr. Gabriela Bajzátová, vedúca laboratória v Levoči, pod ktoré pracovisko Kežmarok patrí. Každá požiadavka mimo 10-12 základných parametrov čas analýzy predĺžuje. ,,Na úseku hematológie sa snažíme spracovať vzorku do 30 – 45 minút. Medzi základné parametre tohoto úseku patrí vyšetrenie krvného obrazu a základných koagulačných testov.

Vysunuté pracovisko v Kežmarku funguje od roku 1. novembra 2018 pracuje v ňom 7 laborantov, vrátane vedúceho laboranta a jedna sanitárka. Laboratórium pracuje s laboratórnym informačným systémom (LIS), ktorý umožňuje preberať žiadanky z nemocničného informačního systému a označiť každú vzorku príslušným čiarovým kódom. To značne znižuje možnosť zámeny vzorky. Výsledky z analyzátorov elektronickým prenosom putujú do LIS a odtiaľ sú po kontrole odosielané do NIS. Takto sú eliminované chyby, ktoré by mohli vznikať prepisovaním výsledkov. 

Späť