Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Personál ťahal za jeden koniec a statočne sa vyrovnal so všetkými problémami, ktoré so sebou koronavírus priniesol

20.7.2020

Prvý polrok tohto roku bol pre všetkých, nielen zdravotníkov, ale aj pre pacientov a ich príbuzných, zaťažkávajúcou skúškou. Šíriaca sa epidémia koronavírusu COVID-19 preverila sily, trpezlivosť a pripravenosť všetkých rýchlo riešiť problémy, ktoré dovtedy nemocnice nepoznali a na novú realitu sa adaptovať. O tom, ako táto situácia ovplyvnila chod Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL, a ako celkovo hodnotí prvý polrok 2020, sme sa porozprávali priamo s jej riaditeľom, Ing. Viktorom Halířom.

Ako by ste zhodnotili prvý polrok 2020 v nemocnici?

Začiatkom toto roku sme nastavovali medicínsky, ekonomický aj technický harmonogram nemocnice, taktiež sme spracovali všetky potrebné analýzy, prepočty a prípravy na rok 2020, ktoré nám prekazila situácia s pandémiou koronavírusu COVID-19. Bola to jedna veľká neznáma pre všetkých zamestnancov nemocnice. Od upratovačiek, ktoré museli odrazu upratovať iným dezinfekčným a epidemiologicky vyžadovaným spôsobom, až po manažment, ktorý v mnohých chvíľach používal len „sedliacky rozum“. Zo začiatku neboli k tomu žiadne guidelines, žiadna štruktúrovaná odpoveď, ako to bude. Vedenie spoločnosti AGEL hneď od začiatku pripravilo ohľadne medicínskeho postupu jednotné usmernenie a taktiež odborne koordinovalo, ako v ktorých prípadoch postupovať. Kežmarská nemocnica má výhodu, že z eurofondov a z Integrovaného regionálne operačného programu (IROP), zaobstaráva veľmi veľa zdravotníckej techniky. V Kežmarku sa síce nestavia urgentný príjem, ale kežmarskú nemocnicu ideme technologicky ,,vystreliť“ doslova do nového tisícročia. Obstarávame nové CT, rӧntgeny, zobrazovaciu techniku, postele do celej nemocnice, vybavenie dvoch operačných sál, výťahy, nové zateplenie budovy, ďalšiu zdravo-techniku na gynekológiu a pôrodníctvo, čiže je tam toho technologicky veľmi veľa. V súvislosti so zdravo-technikou ide aj o  úplné nové počítačové siete, optika, server, softvér, je toho veľmi veľa. Na začiatku roka som sa tešil, že sa to konečne rozbehne a už v prvom polroku 2020 začneme prijímať túto techniku, ale COVID-19 nás veľmi výrazne zabrzdil  a my sme na tri a pol mesiaca prerušili celú činnosť, ktorá sa týka eurofondov. Činnosť sa opäť spustila až po výnimočnom stave a dúfam, že momentálne je to obdobie, kedy sa už začnú tieto vízie napĺňať. Termín sa predlžuje o tri mesiace,  ľudia sú už trochu unavení z toho odkladania, aj keď je to z objektívnych dôvodov.

Prvý polrok bol výnimočný pre pandémiu koronavírusu. Čo bolo najväčšie negatívum? Malo toto obdobie pre nemocnicu aj niečo pozitívne?

Najhoršou vecou pre kežmarskú nemocnicu bolo pozastavenie projektov z eurofondov. Pozitíva z tejto situácie vyplývajú vďaka ľuďom, ktorí začali všetci ťahať za jeden koniec a statočne sa snažili vyrovnať so všetkými problémami, ktoré so sebou koronavírus priniesol. Veľmi pozitívne som vnímal aj prácu dobrovoľníkov v kežmarskej nemocnici. Odvádzali ju najmä deti našich lekárov, ktorí študujú na lekárskych fakultách a prihlásili sa na dobrovoľnícku činnosť. Nemocnicu si pozreli aj v takomto núdzovom režime a povedali, že by sa časom chceli vrátiť a pracovať v našej nemocnici. Veľmi nás to potešilo.

Zmenilo sa správanie pacientov za uvedené obdobie?

Zaznamenali sme veľmi výrazné obmedzenie návštev, a to najmä na pohotovosti, či už detskej, alebo pohotovosti pre dospelých. Reálne býva počas frekventovanej soboty na pohotovosti aj do 100 pacientov. Počas sprísnených opatrení ich bolo doslova pár. Za celý deň to bolo takých 10 – 15 ľudí, čo sa nedá porovnať s tým, keď to funguje naplno. Taktiež bolo menej vyšetrení u menej závažných zdravotných ťažkostí.

Čo je najsilnejšou stránkou kežmarskej nemocnice?

Najfunkčnejšou zložkou kežmarskej nemocnice je Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie pod vedením pána primára MUDr. Tomáša Remeckého. Dlhodobo máme v priemere do 900 pôrodov ročne. Toto oddelenie plánujeme rekonštruovať začiatkom roka 2021.Darí sa Vám riešiť všeobecný personálny nedostatok ľudí v zdravotníctve?

Je to náročné. V Kežmarku štvrťročne „hasíme“ problém s Pediatrickým oddelením, kde je veľký nedostatok pediatrov. Vždy sa nám podarí nejakým spôsobom preklenúť obdobie na ďalšie tri mesiace. Veľmi intenzívne k nám hľadáme pediatrického primára. Máme spojené Pediatrické a Neonatologické oddelenie, čo je náročnejšie najmä pri skladaní služieb. Napriek tomu, že v Kežmarku je najlepšie Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, bolo by pre stabilizáciu činnosti nemocnice  veľmi dobré, keby sa rady našich lekárov podarilo rozšíriť  ešte o ďalších kolegov.

Späť