Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Rádiologické oddelenie kežmarskej nemocnice vykonalo v tomto roku takmer 23 000 vyšetrení

8.11.2022

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, nesie meno slávneho priekopníka v odbore rádiológie a symbolicky si pripomína Svetový deň rádiológie. Pracovníci tohto oddelenia spravili v tomto roku takmer 23 000 vyšetrení. Na oddelení sa stretávajú aj s rôznymi neobvyklými zraneniami. Výskyt ťažkostí, s ktorými pacienti navštevujú toto oddelenie často súvisí s ročným obdobím. Ako?

Rádiologické oddelenie kežmarskej nemocnice vyšetri počas pracovného dňa približne 90 pacientov. „Denne vyšetríme v priemere 75 pacientov na RTG a CT a približne 15 pacientov na ultrazvuku. Celoročne sa u pacientov stretávame s rôznymi prípadmi ochorení a úrazov, ktoré často súvisia aj s ročným obdobím či počasím. V lete alebo počas pekných dní evidujeme viac prípadov úrazových poranení a zlomenín. Na jar a v tomto období evidujeme viac röntgenových vyšetrení pľúc, kvôli zvýšenému výskytu ochorení dýchacích ciest,“ približuje Bc. Marián Ksiažek, vedúci rádiologický technik kežmarskej nemocnice.

Pracovníci rádiologického oddelenia sa v praxi stretávajú aj s rôznymi kurióznymi prípadmi. „Od začiatku tohto roka do konca októbra sme na RTG, CT a USG pracovisku vyšetrili viac ako 18 000 pacientov, čo je takmer 23 000 vyšetrení. Evidujeme aj prípady s rôznymi neobvyklými zraneniami. Nedávno som v službe vyšetroval chlapca, ktorý mal v hlave (až v kosti) zapichnutý nejaký hrot, resp. malý klinec. Keďže nebol ohľadom svojho úrazu veľmi zhovorčivý, to, ako sa mu to stalo ostáva pre mňa záhadou,“ hovorí o netradičnom zranení jedného z pacientov skúsený rádiologický technik, Bc. Marián Ksiažek.

Priekopníkom odboru rádiológie na Slovensku bol MUDr. Vojtech Alexander, s ktorého menom je úzko spätá aj kežmarská nemocnica. Bol zakladateľom nového vedného odboru rádiológie na Slovensku. Narodil sa 30. mája 1857 v Kežmarku. O devätnásť rokov neskôr sa rozhodol pre štúdiá na lekárskej fakulte Univerzity Petra Pázmányho v Budapešti. Po štúdiu sa vrátil do rodného Kežmarku, kde začal so svojou lekárskou praxou. V časti Kežmarského hradu si zriadil provizórnu operačku a ošetrovňu. Vynaložil veľké úsilie pri organizovaní finančných zbierok, vďaka ktorým sa začali v roku 1900 budovať základy kežmarskej nemocnice. Mesto odkúpilo neďaleko rieky Poprad budovu hotela a adaptovalo ju na nemocnicu. V súčasnosti nemocnica pracuje s najmodernejšími prístrojmi tohto odboru.

Späť