Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Pitný režim či kvalitný spánok. Ako preventívne predchádzať ochoreniam v tomto období?

8.2.2023

Vedúca Lekárne AGEL Kežmarok Mgr. Tatiana Mečárová hovorí o prevencii ochorenia v tomto období. Vhodný je dostatočný pitý režim, vitamíny, kvalitný spánok, dostatočná fyzická aktivita či vyvážená strava. K posilneniu imunity môžu pomôcť vitamíny C, D, zinok, výťažky z hlivy ustricovej, rakytníka a echinacey. S akými problémami sa momentálne lekárnici najčastejšie stretávajú a kto je v tomto období najzraniteľnejší?

Toto obdobie v roku je spojené s častými respiračnými ochoreniami, únavou, nachladením či suchou pokožkou. „K predídeniu rôznych druhov ochorenia môžeme pristupovať rôznorodo. Najlepšou prevenciu je však primerané oblečenie vzhľadom na nízke vonkajšie teploty, pravidelné vetranie, dôkladná hygiena rúk, plnohodnotná a vyvážená strava bohatá na ovocie, zeleninu, orechy a strukoviny, dodržiavanie dostatočného pitného režimu, podľa možnosti vyhýbanie sa veľkým kolektívom, otužovanie, dostatočná fyzická aktivita (prechádzky alebo cvičenie) a v neposlednom rade netreba zabúdať ani na kvalitný spánok,“ odporúča vedúca farmaceutka Lekárne AGEL Kežmarok Mgr. Tatiana Mečárová.

K posilneniu imunity môžu pomôcť vitamíny C, D, zinok, výťažky z hlivy ustricovej, rakytníka a echinacey či multivitamínové prípravky pre deti aj pre dospelých obohatené o zložky na podporu imunity, ktoré sú dostupné aj v Lekárni AGEL Kežmarok. Najrizikovejšou skupinou náchylnou na ochorenia v tomto období sú starší ľudia, pacienti s autoimunitnými ochoreniami, onkologickí pacienti, novorodenci, malé deti a ľudia s oslabenou imunitou. „Momentálne sa najčastejšie stretávame s bolesťou hrdla, nádchou, kašľom, horúčkami či hnačkou. Ľudí vo všeobecnosti často trápia aj zhoršené kožné choroby. V našej lekárni sa najčastejšie stretávame s problémom so suchou pokožkou, atopickým ekzémom či seboreou,“ doplňuje vedúca lekárne Mgr. Mečárová.

V chladnom počasí mnohých trápi aj suchá a popraskaná pokožka. „Pri suchej pokožke je kožná bariéra oslabená, čoho dôsledkom je to, že neplní svoju ochrannú funkciu. Pokožka je napnutá, popraskaná, lúpe sa a svrbí. Suchej pokožke je preto potrebné dopĺňať lipidy, a teda tuky. V lekárni máme k dispozícii kompletný rad produktov na suchú pokožku od každodenného umývania, čistenia, natierania pre tento typ pokožky, až po atopický ekzém,“ hovorí Mgr. Tatiana Mečárová.

Z rady Bioderma Atoderm je v lekárni k dispozícii umývacia kocka, prípadne olej na každodenné použitie či telový krém a balzam na natieranie. Z radu La Roche-Posay rada Lipikar alebo Cicaplast, ktorý upokojuje podráždenie, obnovuje a chráni funkciu kožnej bariéry a je hypoalergénny. Prípravky značky Eucerin AtopiControl sú vhodné pri atopickej pokožke, či už pri akútnej fáze, alebo v období medzi prejavmi. Avene rada Xeracalm a A-Derma vo svojom portfóliu taktiež ponúkajú široký výber krémov, balzamov, sprchovacích gélov a olejov, ktoré sú špeciálne vytvorené pre všetky typy závažnej suchosti kože dojčiat, detí a dospelých.

Späť