Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

V kežmarskej nemocnici pribudli monitory dychu

19.7.2018

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, n.o., člen skupiny AGEL, participuje na projekte Nadácie Križovatka „Mamička dýcham“. So šiestimi novými monitormi budú sledované všetky detské postieľky pre novorodencov v zdravotníckom zariadení.

Kežmarská nemocnica dennodenne využíva monitory dychu, ktoré citlivo zaznamenávajú poruchy dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku dýchacích problémov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť.

,,Nadácia Križovatka spolupracuje s novorodeneckým  oddelením už od roku 2011,  kedy prvýkrát darovala monitory dychu Babysense. Novorodenecké oddelenie a jeho kolektív je nezištne nápomocný pri realizovaní projektu zapožičania monitorov dychu aj na domáce použitie. Tento projekt nemocnica podporuje úspešne už niekoľko rokov, za čo jej patrí veľká vďaka. Do dnešného dňa zapožičali 94 monitorov dychu,“ uviedla riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

,,Za kežmarskú nemocnicu vyslovujem veľké poďakovanie, oceňujeme snahu pomáhať najmenším deťom, ktoré sa narodia v našom zdravotníckom zariadení. Vďaka novým monitorom budeme môcť zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ povedal riaditeľ nemocnice Ing. Viktor Halíř.

Monitory pomáhajú pri syndróme náhleho úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm väčšinou postihuje detí do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu.

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.  Postihuje deti v dojčenskom veku (t.j. do 1 roku). Dôvod syndrómu nie je doposiaľ jasný, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov.

Späť