Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kežmarská nemocnica pozýva ženy na preventívne vyšetrenia

8.11.2018

V Nemocnici Dr. Vojtecha v Kežmarku n.o., člen skupiny AGEL, ročne diagnostikujú počas preventívnych prehliadok do 10 percent nálezov s podozrením na onkologické ochorenia. To je dôvod prečo chce zdravotnícke zariadenie aktívnejšie vyzývať ženy, aby venovali zvýšenú pozornosť práve takémuto druhu vyšetrenia.

Mamografia je jediná preventívna metóda, vďaka ktorej možno diagnostikovať rakovinu prsníka v štádiu, kedy je dobre liečiteľná. Spoľahlivosť vyšetrenia je vysoká, blíži sa k hranici 95 percent, niektoré ženy ho však roky neabsolvujú, iné zas o ňom vôbec nevedia.

V kežmarskej nemocnici robia statimové vyšetrenia ihneď, na preventívne sa čaká približne desať dní. Mesačne vykoná mamografické pracovisko okolo 150 až 170 vyšetrení.

,,Diagnostikujeme do 10 percent nálezov s podozrením  na onkologické ochorenia. V nemocnici dokážeme nádor odhaliť už v jeho počiatku. Práve to zvyšuje úspešnosť práce lekárov. Strach z radiačnej záťaže pri mamografii nie je namieste. Je niekoľkonásobne nižšia a šetrnejšia, ako napríklad pri bežnom röntgene kostí. Na našom pracovisku pracujú lekári s modernou technikou, ktorá sa postupne obmieňa a vylepšuje,“ uviedol riaditeľ kežmarskej nemocnice Viktor Halíř. 

Mamografia je metóda, ktorá zabezpečí spoľahlivú a rýchlu, diagnostiku karcinómu prsníka vo včasnom štádiu. V takomto období je potrebné, aby sa choroba zachytila v štádiu, keď prebieha bez objektívnych a subjektívnych príznakov a je ešte stále lokalizovaná  v mieste vlastného nálezu. Šanca na vyliečenie v takomto prípade potom výrazne stúpa.

Rakovina prsníka je v celosvetovom meradle najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením a zároveň najčastejšou príčinou úmrtia žien na rakovinu.

 

 

Späť