Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Pacienti v kežmarskej nemocnici môžu absolvovať vyšetrenie srdca na novom záťažovom ergometri

22.1.2020

V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, ktorá je členom skupiny AGEL, slúži lekárom interného oddelenia nový prístroj na zisťovanie, či srdce pacienta správne funguje. Záťažový ergometer novej generácie dokáže pri EKG vyšetrení stanoviť diagnózu, ako aj prognózu ischemickej choroby srdca či posúdiť, aká je výkonnostná kapacita srdca i celého organizmu. Nový prístroj stál vyše 12 000 EUR a nahradil doterajší starší model.

,,Pomocou záťažového EKG vieme nepriamo deketovať ischemickú chorobu, ktorá je dôsledkom nerovnováhy medzi dodávkou a spotrebou kyslíka v srdcovom svale“, hovorí MUDr. Rudolf Potanko, kardiológ z Interného oddelenia  kežmarskej nemocnice. Indikáciou pre uvedené vyšetrenie sú chronické bolesti na hrudníku, akútna bolesť na hrudníku u pacienta, u ktorého bol vylúčený infarkt myokardu, novodiagnostikované srdcové zlyhávanie a niektoré poruchy srdcového rytmu. 

Naopak, v prípade, že má pacient akútny infarkt myokardu, trpí nestabilnou anginou pectoris, má ťažké chlopňové zúženie, nedávno prekonal akútnu pľúcnu  embóliu alebo pľúcny infarkt, vyšetrenie nemôže absolvovať. ,,Vyšetrenie je limitované aj u pacientov, ktorí nie sú schopní adekvátnej fyzickej záťaže, ako sú napr. pacienti s bolesťami dolných končatín, artritídou alebo artrózou kĺbov dolných končatín, či ťažkým pľúcnym ochorením“, hovorí MUDr. Potanko. Za najväčšie výhody nového ergometra lekári považujú väčšiu možnosť individuálneho nastavenia parametrov vyšetrenia, či schopnosť prístroja podržať istý stupeň zaťaženia tak, aby pacient mohol dosiahnuť požadovanú hodnotu srdcovej frekvencie. Nový prístroj má aj nové pripojenie elektród na hrudník pomocou špeciálnych prísaviek s aktívnym podtlakom a lepšiu kvalitu EKG signálu, je rýchlejší a dokáže lepšie zosúladiť jednotlivé kroky vyšetrenia.

Späť