Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

V kežmarskej nemocnici ročne vyperú 83 ton prádla

24.2.2020

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, ktorá patrí do siete AGEL, si ako jedna z mála nemocníc sama perie nemocničné prádlo. Pri vyše 6000 hospitalizovaných pacientov ročne to predstavuje úctyhodných 83 ton vypratého prádla. O celý servis sa starajú štyria zamestnanci nemocnice.

Dve tretiny pacientov nemocnice tvoria dospelí, zvyšnú tretinu malí pacienti. Celkovo má nemocnica k dispozícii 188 lôžok. ,,Znamená to starostlivosť 5 dní v týždni roku o posteľné prádlo, operačné plachty, uteráky, utierky, uniformy pre zamestnancov. Perieme aj osobné prádlo pre neštátnych ambulantných lekárov,“ hovorí vedúca nemocničnej práčovne Blažena Simonisová.  Aby zvládli každodenný nápor približne štvrť tony špinavého prádla, majú k dispozícii 2 veľké pračky, ktoré na jedenkrát vyperú až 16 kg prádla, 2 menšie na 9 kg a piata pračka má kapacitu 8 kg. Čisté prádlo je však potrebné aj vysušiť a vyžehliť. To je úloha pre mangel, lis a naparovaciu žehličku. ,,V nemocničnej práčovni pracujú štyria zamestnanci, mesačne spotrebujeme 60 kg dezinfekčného prášku, máme špeciálne požiadavky na dezinfekciu, aby zdravotne vyhovovali,“ hovorí B. Simonisová. Posteľné prádlo sa v nemocnici vymieňa každý deň pri ranných toaletách, na oddelení dlhodobo chorých aj dvakrát denne. Zaujímavosťou je, že pacienti si občas donesú do nemocnice svoj vlastný obľúbený vankúšik, inak všetko potrebné prádlo dostanú pri hospitalizácii. 

Späť