Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Primárka chirurgie na svoje narodeniny v čase koronavírusu nikdy nezabudne

20.3.2020

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n.o., člen skupiny AGEL, pracuje už niekoľko dní v mimoriadnom režime, ktorý súvisí s koronavírusom. Na jednotlivých oddeleniach boli prijaté potrebné kroky a opatrenia, ktorých cieľom je ochrániť zamestnancov nemocnice, ako aj pacientov, a zabrániť tak prípadnému šíreniu koronavírusu COVID-19. V tomto pohnutom čase, keď lekári sú tými najvyťaženejšími, najvyhľadávanejšími a musia byť aj mimoriadne obozretní a dôslední nie je veľa času na každodenné osobné udalosti, veľakrát nie je čas sa ani zastaviť, nieto si ešte pripomenúť meniny či narodeniny. Presne na Jozefa, v závale práce, oslávila svoje narodeniny primárka chirurgie MUDr. Lýdia Wikarská, ktorá je zároveň aj členkou krízového štábu ohľadne koronavírusu COVID-19.

"Moje pocity boli na narodeniny zmiešané, samozrejme mám veľkú radosť, že som sa dožila v zdraví ďalších narodenín, že sa môžem tešiť z mojich dvoch synov, ktorí sú momentálne doma, lebo majú prerušené štúdium“, hovorí MUDr. Wikarská o realite týchto dní. Jej syn Milan je vysokoškolák, študuje v Prahe informačné technológie, druhý syn Rastislav je gymnazista v Poprade a vášnivý futbalista. ,,Zároveň mám, ako každý rodič, obavy o ich zdravie, tým viac, že som dennodenne v kontakte s potenciálnymi nositeľmi koronavírusu. Nad tým všetkým je ale pocit zodpovednosti a odhodlania, že túto mimoriadnu situáciu zvládneme, samozrejme to chce od každého jedného člena nášho tímu 100% nasadanie, a aj niečo navyše a to je robiť prácu so srdiečkom“, dodáva odhodlane primárka.

Prvým gratulantom, ktorý jej ráno poprial všetko naj k narodeninám, bola jej sestra. ,,Volala mi už okolo pol siedmej ráno, lebo vie, že potom ma už len ťažko zastihne v práci.“ A čo v tejto ťažkej dobe oslávenkyňu najviac potešilo? Určite to boli všetky priania od ľudí, ktorých má rada. Len ma trochu mrzelo, že sa nemôžem s nimi stretnúť osobne, ale viem, že keď tieto ťažké dni pominú, tieto stretnutia budú o to milšie a srdečnejšie.“ MUDr. Wikarská si na žiadne podobne zvláštne narodeniny nepamätá, tieto jej zostanú navždy v pamäti, už aj kvôli tomu, že paradoxne, počas hektiky týchto dní na vlastný deň narodenia veľmi nemyslela. ,,Keď som bola dieťa, často sa stalo, keďže meniny 19.3. oslavujú Jozefovia, vždy k nám prišla návšteva a blahoželali ockovi a na mňa zabudli. Ja som sa musela " dôrazne" pripomenúť, že predsa aj ja mám sviatok. Teraz na to spomínam s úsmevom.“

Kolegovia však na jej výročie nezabudli. ,,Cez videokonferencie, na poradách mi na diaľku posielali objatia a samozrejme prianie k narodeninám, hlavne v tomto čase veľa zdravia, síl a  čo najmenej stresu, čo asi nie je úplne reálne,“ priznáva úprimne vždy dobre naladená primárka.

V týchto dňoch pred ňou a jej kolegymi stoja mnohé výzvy. ,,Riešime úlohy, ktoré sme doposiaľ nemuseli. Dnes sme napríklad vytvárali tzv. červenú zónu v nemocnici, kde budú hospitalizovaní pacienti s chorobou COVID 19, aby sme boli pripravení na prípadný nápor pacientov. 

MUDr. Wikarská v deň svojich narodenín neplánovala ani oslavu s najbližšími,  keďže do večera slúžila na chirugickej pohotovosti. ,,Ale chystáme mini oslavu s mojimi synmi počas víkendu. Samozrejme, veľké oslavy budú, až keď vyhráme boj s koronavírusom,“ vyhlásila odhodlane oslávenkyňa.

Späť