Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Pred kežmarskou nemocnicou postavili ako miesto prvého kontaktu stan

27.3.2020

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n.o., člen skupiny AGEL SK, je pripravená čeliť šíriacemu sa koronavírusu COVID-19 rozšírením miesta prvého kontaktu, takzvanej triáže. Pred nemocnicou bol postavený stan, ktorý momentálne slúži ako triáž a má chrániť nielen pacientov, ale aj zdravotnícky personál. Nemocnici ho zapožičal Okresný úrad, odbor krízového riadenia Kežmarok na nevyhnutnú dobu.

Jedným z opatrení, ktoré v dnešnej mimoriadnej situácii platia, je regulácia pacientov pri vstupe do nemocníc. Slúžiť má na to po novom práve stan, zároveň je aj prípravou na situáciu, keby do nemocnice začali v hojnom počte prichádzať pacienti s podozrením na koronavísu, s respiračnými príznakmi, horúčkou, kašľom či dýchacími ťažkosťami. V prvých dňoch nemocnica musela vysporiadať aj s nepriazňou počasia, počas prvého víkendu od postavenia totiž stan musel čeliť náporu snehu. Stan má svoje osvetlenie, je vyhrievaný a dezinfikovaný, čo je zásluha súkromných partnerov.

Pacient je pri vstupe do areálu smerovaný priamo k stanu, teda k miestu triáže. ,,Tu je pacientovi zmeraná teplota a zdravotnícky personál sa informuje o cestovateľskej a epidemiologickej anamnéze. V rámci odporučení Úradu verejného zdravotníctva SR pacient aj s prípadnou sprevádzajúcou osobou podpisuje prehlásenie,“ vysvetľuje spôsob fungovania triáže Mgr. Janka Bartková, námestníčka riaditeľa nemocnice.

V prípade, že navštívi nemocnicu pacient s podozrením na koronavírus COVID-19, je odklonený do novozriadenej odberovej miestnosti. Miesto prvého kontaktu je opatrením, ktoré zabezpečuje bezpečnosť personálu nemocnice a pohyb pacienta po nemocnici je tým regulovaný. Zároveň sa prostredníctvom triáže minimalizuje kontakt medzi jednotlivými pacientami. Nemocnica v Kežmarku zatiaľ nezaznamenala žiadny pozitívny prípad pacienta s koronavírusom.

Späť