Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Nemocnici v Kežmarku pomáhajú dobrovoľníci z radov študentov

16.4.2020

Šíriaca sa epidémia koronavírusu COVID-19 si žiada vo všetkých nemocniciach maximálne nasadenie lekárov, sestier, ošetrovateľov. Vzhľadom na mimoriadne opatrenia, ktoré boli v zdravotníckych zariadeniach prijaté, sú potrebné aj väčšie personálne kapacity na zvládnutie zmenenej organizácie každodenného chodu nemocníc počas mimoriadneho režimu. Jednou z možností, ako sa s touto situáciou vysporiadať, je aj nezištná pomoc zo strany dobrovoľníkov, prevažne z radov študentov medicíny a ošetrovateľstva. V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, ktorá je členom skupiny AGEL, už ôsmi dobrovoľníci prikladajú ruku k dielu a okrem získania cenných skúseností pomáha nášmu personálu zvládať nápor, ktorý táto aktuálna epidemiologická situácia prináša.

Dobrovoľníci v kežmarskej nemocnici vypomáhajú zdravotníkom na tri zmeny po 8 hodín, pracujú spolu so sestrou. Každého z nich motivovala vôľa v týchto časoch pomôcť svojim budúcim kolegom, zdravotníkom. ,,Dobrovoľníka som sa rozhodol robiť, pretože som chcel pomôcť momentálne vyťaženému zdravotníctvu, ktoré sužuje prebiehajúce pandémia. Hoci je u nás stav miernejší, zdravotníci a zdravotnícke zariadenia musia byť v každej chvíli pripravení na to, že sa situácia môže zhoršiť. Preto sa snažím čo najviac pomôcť a odľahčiť ich vyťaženie najviac, ako môžem,“ hovorí študent medicíny Eduard Pupala. Pripája sa k nemu aj kolegyňa – dobrovoľníčka Milada Oprendeková, ktorá je študentkou pôrodnej asistencie: ,,Stále som chcela pomáhať ľuďom a motivovalo ma to, že môžem byť na seba hrdá, že robím niečo prospešné.“ Barbora Janíková, ktorá študuje medicínu, nad touto ponukou tiež neváhala. ,,Motiváciou mi bol pocit, že som pre zlepšenie tejto situácie urobila aspoň niečo, cítila som potrebu pomôcť aspoň takýmto spôsobom. Kežmarskú nemocnicu som si vybrala, pretože tu nielen žijem, ale pracujú tu aj moji rodičia,“ vysvetľuje.

Ďalším študentom medicíny, ktorý sa rozhodol priložiť ruku k dielu, Martin Vanečko, vysvetľuje, že ide aj o veľkú skúsenosť. ,,Epidemiologická situácia ma donútila vrátiť sa zo zahraničných štúdií späť na Slovensko. Okamžite som smeroval do rodného kraja, do Kežmarku. Som nadmieru spokojný s organizáciou a veľmi milo prekvapený priateľským a kolegiálnym prístupom,“ hovorí.

Všetci dobrovoľníci pomáhajú kežmarskému personálu na mieste prvého kontaktu, teda pri triáži. Merajú pacientom teplotu a pomáhajú vypĺňať dotazníky s epidemiologickou anamnézou. Zároveň sa zhodujú v jednom – aj napriek blížiacemu sa skúškovému obdobiu a množstvu zadaní a prác svoju dobrovoľnícku činnosť neľutujú, naopak – robia to veľmi radi. Vedenie Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok túto pomoc veľmi oceňuje. ,,Naša nemocnica uvítala nezištnú pomoc dobrovoľníkov, ktorí sa sami rozhodli pomáhať nielen zdravotníckym pracovníkom, ale hlavne pacientom. Dobrovoľníci nám pomáhajú pri triáži, kde v spolupráci s našimi sestričkami odoberajú pacientom epidemiologickú anamnézu, pomáhajú pacientom pri vyplňovaní dotazníka a merajú im teplotu. Vzhľadom na mimoriadne hygienicko-epidemiologické opatrenia je enormne zvýšená psychická a fyzická záťaž na zdravotníckych pracovníkov, ktorí popri bežnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti na oddeleniach a ambulanciách, sú zaradení aj do nepretržitých služieb pri triáži pacientov. Pre nás je to nenahraditeľná pomoc a pre dobrovoľníkov možnosť získať praktické skúsenosti. V tejto mimoriadnej situácii si vážime každú formu pomoci a teší nás, že sa naši dobrovoľníci zapojili do tohto procesu.“, povedala Mgr. Janka Bartková, dipl. sestra,  námestníčka riaditeľa nemocnice.

Späť