Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

V Nemocnici Kežmarok simulovali príjem COVID-19 pozitívnej pacientky s podozrením na infarkt myokardu

29.4.2020

V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku si vyskúšali, ako by to vyzeralo v reálnom živote. Nemocnica Kežmarok, člen skupiny AGEL, zrealizovala simulovaný príjem pacientky, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus COVID-19. Prípad bol celý simulovaný v špeciálnych podmienkach – v tzv. červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej jednotke intenzívnej starostlivosti. Celý tím musel pracovať v ochranných oblekoch a prísne dbať na to, aby popri záchrane ľudského života nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier.

Všetko bolo ako v skutočnosti – reálny prípad, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19, ako aj medicínskych a ošetrovateľských  postupov. Len pacientka bola v tomto prípade figurantka. „Išlo o 35-ročnú ženu, ktorá je v domácej karanténe pre potvrdené ochorenie COVID-19 s ľahkým priebehom. Pacientka  po ťažkých rodinných problémoch, ktoré v posledných dňoch musela riešiť, začala pociťovať bolesti na hrudníku, dychový diskomfort a búšenie srdca“, uviedol Ing. Viktor Halíř, riaditeľ nemocnice. Pacientka bola  sprevádzaná svojou sestrou - figurantkou, prešla kontaktnou ambulanciou, kde ju  vybavili  dvomi chirurgickými rúškami na tvári a po jej dôkladnom vyšetrení v kontaktnej ambulancii v COVID zóne pacientka smerovala na jednotku intenzívnej starostlivosti. Tam celý tím zdravotníkov pracoval s použitím jednorazových ochranných oblekov, ochranných okuliarov, štítov, respirátorov, dvojitou vrstvou jednorazových rukavíc a návlekov na topánky. „V kompletnom ochrannom obleku sa zdravotnícki pracovníci necítia komfortne a pri práci sa rýchlejšie unavia, pretože počas práce v plnom ochrannom obleku sa zvyšuje potenie a dehydratácia,“ objasňuje špecifiká použitia ochranných osobných pracovných pomôcok MUDr. Martin Magera, primár interného oddelenia s JIS Nemocnice Kežmarok.

V priebehu fiktívneho príjmu a poskytnutia zdravotnej starostlivosti sa ukázalo niekoľko otázok, a krokov, ktoré sú teoretický zdravotníckymi pracovníkmi zvládnuté, prax však môže priniesť viacero komplikácii, pričom oblasť kardiológie môže byť nevyspytateľná. Môžu nastať aj medicínske komplikácie spojené s reakciu na liečbu a nutnosťou prevozu pacientky do kardiologického centra. Tiež celý priebeh poskytnutia zdravotnej starostlivosti môže ovplyvniť aj pozitivita pacientky na COVID -19 a priniesť tak nepredpokladané situácie.

„V priebehu celej akcie sme si ujasnili úlohy každého jedného člena tímu, ako riešiť vypäté situácie, ktoré život v podmienkach koronavírusu môže priniesť a hlavne vzájomnú koordináciu celého tímu. Pri niektorých intervenciách sme dokonca aj diskutovali a vysvetľovali, detailne sme si prešli jednotlivé kroky a vyjasnili si niektoré zvolené postupy. Ak by nastala reálna situácia, musíme rýchlo, správne, prakticky a zodpovedne konať“ zhodnotil simulovanú ukážku primár interného oddelenia s JIS Nemocnice Kežmarok MUDr. Martin Magera.

„Celú akciu sme sledovali aj časovo, pretože v niektorých prípadoch je čas rozhodujúci“, doplnil riaditeľ nemocnice Ing. Viktor Halíř. Počas praktického náročného nácviku od príjmu až po zahájenie liečby pacientky s koronavírusom si všetci zainteresovaní prakticky vyskúšali presun pacientky z kontaktnej miestnosti do covidovej zóny, rýchle spracovanie údajov a napojenie pacientky na monitor vitálnych funkcii.

„Nemocnica Kežmarok  je  pripravená  zvládnuť manažment liečby u kardiologických pacientov s ochorením COVID-19.  Vieme naším pacientom poskytnúť  adekvátnu starostlivosť a zároveň eliminovať riziko prenosu ochorenia COVID-19 na našich zdravotníckych pracovníkov,“ konštatoval v závere akcie Ing. Viktor Halíř.

Späť