Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kežmarská nemocnica spolupracovala pri prekládke bocianieho hniezda

26.6.2020

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok sa môže pochváliť raritou. Hneď vedľa nej sa na stĺpe uhniezdili bociany. Prvotné hniezdo, ktoré tam bolo ešte na jar ale bolo potrebné v záujme ochrany bocianov, ale aj nemocnice, presťahovať. Na základe spolupráce s mestom a so Štátnou ochranou prírody dnes v novom hniezde už býva rodinka bocianov.

,,Pôvodné bocianie hniezdo sa nachádzalo elektrickom stĺpe v priamom kontakte s elektrickými drôtmi, a tým predstavovalo potenciálnu príčinu vzniku havarijnej situácie. Mohlo by dôjsť nielen k prerušeniu dodávky elektrického prúdu, a to aj do nemocnice, ale umiestnenie hniezda mohlo byť aj možnou príčina poranenia bociana bieleho, ktorý je zákonom chránený živočích. Z tohto dôvodu sa pristúpilo k prekládke bocianieho hniezda na samostatný betónový stĺp spolu s hniezdnou podložkou,“ vysvetľuje Mgr. Janka Bartková, námestníčka riaditeľa z kežmarskej nemocnice. Mesto Kežmarok poskytlo na túto prekládku parcelu, ktorá je vo vlastníctve mesta. Štátna ochrana prírody SR, Správa Pieninského národného parku súhlasila s vybranou parcelou, hlavne kvôli krátkej vzdialenosti náhradného hniezda od pôvodného.

Prekládka bocianieho hniezda sa realizovala koncom februára, pretože jarný prílet bocianov do strednej Európy začína od polovice marca a vrcholí na prelome marca a apríla. V tejto chvíli sú už bociany vo svojom hniezde a vychovávajú svoje potomstvo. Ako uviedli viacerí hospitalizovaní pacienti, pozorovaním mladej rodinky si krátia svoj pobyt v nemocnici.

Späť