Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Až dve tretiny úrazov sa nám stanú doma Lekár radí, ako sa v lete vyvarovať niektorým zdravotným ťažkostiam

2.7.2020

V letnom období nás častejšie trápia tráviace problémy, úpaly či kliešte. Primár Interného oddelenia nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL, a zároveň všeobecný lekár MUDr. Martin Magera, objasňuje vznik a následky zdravotných problémov letného obdobia. Okrem toho prispeje aj odporúčaním, čo by sme si nemali zabudnúť pribaliť na výlet.

Aký je záujem o všeobecnú ambulanciu v lete? Je pacientov menej alebo viac?

Ťažko hodnotiť, či je pacientov viac alebo menej. Ich počet je približne rovnaký. Zmeny však nastávajú s typom zdravotných ťažkostí, s ktorými pacienti prichádzajú. Ochorenia sa menia vzhľadom na ročné obdobie. Pokiaľ sú nejaké epidemiologicky významné ochorenia ako chrípka, je tých prípadov viac.

Aké sú Vaše skúsenosti s letom a pacientmi? Majú počas tohto obdobia viac úrazov?

To, že je v lete viac úrazov, by som nepovedal. Štatisticky sa najviac úrazov stane doma, a to až dve tretiny všetkých prípadov. Keďže v práci nastávajú úrazy málokedy, závisí to asi od toho, že či pacienti trávia doma viac, alebo menej času.

Aké sú Vaše odporúčania pre pacientov na letné obdobie? Na čo si majú dávať pozor?

U mladých ľudí to vo všeobecnosti nie je tak problematické a nie sú tam nejaké špecifické aspekty toho, aby si svoj dobrý zdravotný stav ustrážili. Starší ľudia by si mali dávať pozor na prehriatie a taktiež na konzumáciu rôznych jedál. V lete sa jedlo pre vyššiu  teplotu rýchlejšie pokazí a môže spôsobiť ťažkosti. Je potrebné, aby sa dbalo na konzumáciu čerstvých jedál, čo sa týka napríklad zmrzliny. Ovocie si treba dobre umyť a celkovo sa musí prihliadať na základné zásady životosprávy. V slnečných dňoch sa nesmie zabudnúť ani na ochranu kože a hlavy.

S akými diagnózami sa v lete stretávate najčastejšie?

Na rozdiel od zimy, kedy býva väčší výskyt respiračních ochorení, sa v lete vyskytuje viac ochorení gastrointestinálneho traktu, ktoré spôsobujú napríklad zápaly čriev, hnačky, poruchy vo výžive, diétnej chybe a podobne. Pri vyhýbaní sa týmto ťažkostiam je odporúčané neprijímať neznáme potraviny a konzumovať tie, ktoré sú výzorovo aj chuťovo bezproblémové. Tráviace ťažkosti spôsobujú najmä baktérie (salmonely, shigelly, enterobaktérie), ktoré sa dostanú do tela po kontakte s hnojom,  hnojivom, či prachom z ulice. Pokiaľ baktérie neodstránime a je ich dostatočné množstvo, prechádzajú do tráviaceho traktu, kde sa rozmnožujú a spôsobujú črevné problémy.

V lete sa často stáva, že pacient „dostane“ kliešťa. Ako poskytnúť v tomto smere prvú pomoc? Kedy je potrebné zájsť za lekárom?

K lekárovi treba prísť čo najskôr. Sú ľudia, ktorí majú základné zdravotnícke vzdelanie a vedia, ako si toho kliešťa odstrániť. Riziko je v tom, že ak ho odstránia nesprávne a odtrhnú kliešťovi hlavičku, môže dôjsť k sekundárnej inflamácii, tzn. k hnisavej rane a k tomu spojeným komplikáciám. To nastáva aj v prípade, že kliešť nie je infikovaný vírusovou encefalitídou. Ak  si pacient všimne, že má kliešťa a nie je schopný si ho odstrániť sám a ani nikto z jeho rodinných príslušníkov, tak je potrebné vyhľadať lekára.

Ako vzniká úpal a ako sa mu vyvarovať?

Určite by sa človek nemal vystavovať slnečnému žiareniu, pokiaľ na to pokožka nie je zvyknutá. V prípade ľudí so svetlou pokožkou, ktorá je citlivá, stačí na slnku bez pokrývky hlavy len polhodina a telo sa prehrieva. Absorbuje príliš veľa tepla a slnečného žiarenia, čo spôsobuje úpal či dermatitídu.

Aký je rozdiel medzi úpalom a prehriatím organizmu?

Prehriatie organizmu nastáva vtedy, ak telo prijme viac tepla ako je schopné vylúčiť a týka sa ľudského tela ako celku. Úpal vzniká väčšinou prehriatím mozgu, ktoré sprevádzajú sekundárne príznaky jeho poškodenia. Môže vzniknúť opuch mozgu, závraty, vracanie a celkovo sa môže zvýšiť teplota tela.

Koľko tekutín je potrebné prijímať počas leta?

Príjem tekutín počas leta závisí aj od miery potenia nášho tela. Pri vykonávaní vyššej fyzickej aktivity je potrebné prijímať aj viac tekutín. Taktiež aj ľudia, ktorí sa viac potia, by tomu mali svoj príjem tekutín prispôsobiť. Počas leta sú to štandardne 2,5 až 3 litre tekutín.

Dovoleniek bude tento rok asi menej, ale ľudia budú cestovať aj naďalej. Čo odporúčate, aby si určite so sebou brali na výlety ako prvú pomoc?

Podľa toho, aký máte batoh. 😊 Určite si však treba zobrať nejaký obväz, náplaste a dezinfekciu, ktorú využijete pri rezných ranách, prípadne aj masť na rany, to by mohli byť také základné pomôcky.

Späť