Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kedy by sme deti nemali dávať do táborov a čo robiť, aby boli zdravé aj v lete

27.7.2020

Pediatra z detského oddelenia Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL, MUDr. Jozefa Serafína, sme sa spýtali na základné princípy zdravotnej prevencie detí počas letného obdobia. Vďaka jednoduchým pravidlám sa vaše ratolesti môžu vyhnúť zdravotným nepríjemnostiam. Netreba zabudnúť ani na to, že nie je úplne v poriadku, ak rodičia prídu za obvodným lekárom s tým, že potrebujú „iba podpísať papier do tábora“.

S akými najčastejšími ochoreniami sa stretávate u detí počas letného obdobia?

Počas leta k nám často chodia deti so slnečným úpalom, s uštipnutiami od hmyzu alebo s ťažkosťami zo strany tráviaceho systému. Riziko úpalu je najväčšie pre deti počas obedňajších hodín, pokiaľ trávia čas vonku pri hrách na miestach, ktoré nie sú chránené tieňom. Jeho vonkajšími príznakmi sú bolesti hlavy, únava, nevoľnosť a závraty. Všetci poznáme svrbenie a opuch po uštipnutí dotieravým hmyzom, ale u niektorých jedincov môže dôjsť až k rozvinutiu závažnej alergickej reakcie či anafylaktického šoku. Vracanie, hnačky a bolesti brucha často sprevádzajú naše gastronomické experimenty pri skúšaní rôznych jedál v exotických krajinách. Niektoré potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami, ako je napríklad Salmonela. U detí sa črevné ťažkosti objavujú aj po náhodnom napití vody z bazénov s obsahom Rotavírusov a im podobným vírusov.

Je riziko výskytu zdravotných ťažkostí v kolektíve vyššie?

Všeobecne povedané áno. Keď sa deti stretnú v kolektíve, každé si zo svojej domácnosti môže priniesť určité baktérie alebo vírusy. Takto sa môže dané infekčné ochorenie jednoducho rozšíriť medzi ostatných. Veľmi často sa to stáva najmä pri ochoreniach dýchacieho a tráviaceho systému. Neodporúča sa dať dieťa do škôlky a do tábora, pokiaľ vykazuje nejaké známky infekcie práve preto, aby sa toto ochorenie neprenieslo na ďalšie deti. Tým by sa skomplikoval celý chod tábora a príjemný zážitok ostatných detí, ktoré tam idú kvôli tomu, aby si ho mohli užiť a odniesť si odtiaľ pekné zážitky.

Čo musí urobiť rodič v rámci zdravotnej prevencie, aby dieťa predišlo zdravotným ťažkostiam?

Počas leta by mal rodič dbať na to, aby malo dieťa v závislosti od počasia vhodné oblečenie. Počas horúcich letných dní netreba zabudnúť na pokrývku hlavy, a tak dieťa chrániť pred priamym slnečným žiarením. Je potrebné dodržiavať dostatočný pitný režim, a taktiež je dôležité používať krémy na opaľovanie s dostatočne silným ochranným faktorom. Predíde sa tak spáleniu detskej pokožky, ktorá je o dosť citlivejšia ako pokožka dospelého človeka.

V akých situáciách je dieťa náchylnejšie k získaniu zdravotných problémov?

K získaniu zdravotných problémov sú deti náchylnejšie najmä vtedy, keď majú oslabenú imunitu. Imunita detí sa dá posilniť opatreniami, ktoré zahŕňajú dostatočný spánok, primeraný príjem tekutín, stravu bohatú na vitamíny a minerály, a v neposlednom rade aj vyhýbanie sa negatívnemu stresu. V prípade výživových doplnkov by som určite spomenul preparáty s obsahom vitamínu C, D a ďalších látok, ktoré sú nevyhnuté na udržiavanie zdravej imunity.

Čo môže byť pre dieťa stresujúce a spôsobuje psychický nepokoj? 

Bohužiaľ, niektoré deti sú obkolesené prostredím plným konfliktov a negatívnych emócií. Tieto deti sú takto dlhodobo vystavované faktorom spôsobujúcim psychický nepokoj a stres, ktorý sa neskôr môže prejaviť vo fyzickej rovine nejakými somatickým ochorením.

Ako pripraviť dieťa na pobyt v táborovom kolektíve? Čo by sme mu nemali zabudnúť pribaliť?

Najprv treba rozlíšiť, či je dieťa spôsobilé na to, aby mohlo nastúpiť do tábora. Nie je úplne v poriadku, ak rodičia prídu za obvodným lekárom s tým, že potrebujú „iba podpísať papier do tábora“. V skutočnosti tu nejde iba o podpis papiera, ale ide o odborné vyšetrenie, kedy lekár zhodnotí, či dieťa nemá nejaké prenosné ochorenie alebo prípadné iné zdravotné ťažkosti. Do tábora treba zabaliť oblečenie do každého počasia, pevnú obuv na športové aktivity, pokrývku hlavy a fľašu s vodou. Je tiež užitočné dieťa poučiť o tom ako sa má správať, čo si má obliecť a že má počas horúcich letných dní veľa piť. Odporúčam nezabudnúť aj repelent, ktorý znižuje riziko prisatia kliešťa a nepríjemné uštipnutia rôznym hmyzom.

Sú nejaké športové aktivity, ktorým by sa mali deti vyhýbať? Naopak, aké športové aktivity sú pre deti najvhodnejšie?

Vo všeobecnosti by som neodporúčal agresívne kontaktné aktivity najmä pre to, aby sa deti vyhli vzniku úrazom. Pre pohyb sú vhodné napríklad loptové či iné kolektívne hry a tiež zabezpečené prekážkové dráhy, kde majú deti k dispozícií aj prilby alebo chrániče.

Ako je to so sladenými nápojmi a cukrovinkami? Koľko toho môže dieťa denne skonzumovať?

V tomto smere odporúčam nasledovať tézu „všetko s mierou“. V ideálnom prípade by to bola náhrada sladkostí za ovocie. Sladené nápoje taktiež nie sú pre deti ideálne. Skôr by som odporúčal čistú vodu/minerálku a nápoje sladiť skôr medom ako cukrom. Vhodnejšou náhradou za komerčné sladené nápoje sú prírodné ovocné šťavy. 

Späť