Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra je vlastníkom 150. rádiologického systému PACS na Slovensku

12.8.2020

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, sa môže pochváliť technologickou novinkou – 150-tym rádiologickým systémom s názvom TomoCon PACS (Picture Archiving and Communication System) na Slovensku. Je to systém pre správu, archiváciu a distribúciu digitálnej obrazovej zdravotnej dokumentácie pacientov. Práca rádiologických technikov je tak rýchlejšia a efektívnejšia, čo určite ocenia aj pacienti nemocnice.

,,V podstate je to veľmi výkonný počítač-server, v ktorom sa uchovávajú všetky snímky, ktoré sa urobia na rádiologickom pracovisku v digitálnej podobe. Na tento server sú pripojené všetky počítače v zdravotníckom zariadení, ktoré používajú hlavne lekári pri vyšetreniach a pri stanovení diagnózy,“ vysvetľuje vedúci rádiologický technik Bc. Marián Ksiažek. Súčasťou tohto systému sú aj popisovacie stanice lekárov – rádiológov. Tí snímky prezerajú, vyhodnocujú a zistené nálezy zapisujú do nemocničného informačného systému (NIS). Každá popisovacia stanica pozostáva z výkonného počítača, bežného PC monitora a dvoch diagnostických monitorov. Diagnostické monitory sú dva, aby sa mohli snímky navzájom jednoducho porovnávať a sú špeciálne určené pre vyhodnocovanie digitálnych diagnostických obrazov. PACS systém TomoCon je prepojený a spolupracuje aj s nemocničným informačným systémom,  a tak si lekári pri vyšetrení nemusia spúšťať žiaden externý prehliadač snímok, ale môžu si ich pozrieť priamo v ňom.

Do roku 2012 sa pracovalo s klasickými filmami, ktoré sa museli vyvolávať v tmavej komore za pomoci chémie. ,,Od polovice roku 2012 sa zhotovovanie röntgenových snímok zdigitalizovalo. Nemocnica v tom čase používala iný PACS systém, ktorý ale nedokázal spolupracovať ani s nemocničným informačným systémom a taktiež nedokázal posielať röntgenovú obrazovú dokumentáciu do iných zdravotníckych zariadení,“  hovorí Bc. Marián Ksiažek. ,,Aktuálny PACS systém TomoCon sa oficiálne začal používať pred niekoľkými týždňami. Jeho výhodou oproti pôvodnému je spolupráca s nemocničným informačným systémom, prepojenie jednotlivých TomoCon PACS systémov na Slovensku a aj v zahraničí, takže sa jednotlivé snímky pacientov dokážu distribuovať aj do iných zdravotníckych zariadení. V prípade, že lekár posiela pacienta na konzultáciu k inému odborníkovi, stačí rádiologickému technikovi pár kliknutí na vyhľadanie a odoslanie snímok do požadovaného zariadenia,“ vysvetľuje pozitíva pre nemocnicu jej riaditeľ Ing. Viktor Halíř.  S predchádzajúcim systémom bola distribúcia snímok do iných zdravotníckych zariadení omnoho komplikovanejšia. ,,V prípade, že bol pacient hospitalizovaný v inom zariadení a bolo potrebné snímku z našej nemocnice odoslať, muselo sa to vyriešiť fyzicky. Snímky sa museli napáliť na CD nosič  do inej nemocnice boli posielané buď poštou, sanitkou, alebo si po CD prišli príbuzní hospitalizovaného pacienta,“ dodáva riaditeľ.

Na obsluhu tohto systému nie je potrebné špeciálne vzdelanie. Ovládanie systému je jednoduché, prehľadné a intuitívne a zaučení rádiologickí technici to zvládajú bez problémov.

„Za túto krátku dobu oficiálneho spustenia systému sme nemali skúsenosť s akútnym stavom, kde by bolo potrebné urgentne posielať snímky do iného zariadenia. Ale využili sme už niekoľkokrát odosielanie röntgenovej  dokumentácie, keď bol pacient z našej nemocnice odoslaný na konzultáciu napríklad na traumatológiu do Popradu. Vďaka tomu, že systém má výborne spracovanú komunikáciu s našim nemocničným informačným systémom, zjednoduší sa nám aj evidencia pacienta pri röntgenovom  vyšetrení. Budúcnosť a potenciál tohto systému vidím v tom, že by sme postupom času mohli posielať snímky aj súkromným lekárom, hlavne v našom okrese, ktorí posielajú pacientov na röntgenové  vyšetrenie na naše pracovisko. Pacientov by sme tak mohli vybaviť rýchlejšie. Odbúralo by sa tak čakanie na napálenie CD, ktoré teraz dosť zdržiava. Pacient by hneď po vyšetrení mohol ísť späť k svojmu lekárovi, a navyše by ušetril aj finančné prostriedky za napálenie CD,“ hodnotí vedúci rádiologický technik Bc. Marián Ksiažek.

Späť