Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kolektív gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia ponúka psycho-fyzickú prípravu pre budúce mamičky

18.8.2020

Je to už takmer rok, od kedy sa môžu mladé mamičky prihlásiť na predpôrodný kurz. Tie, ktoré sa rozhodnú rodiť v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL, majú jedinečnú príležitosť tento kurz absolvovať. Konzultácia pôrodného plánu a predstáv o pôrode pomohla už viacerým mamičkám, ktoré boli na svoj životný okamih vopred pripravené.

Istotne takmer každá žena, pre ktorú sa stane rola matky novinkou, má nezodpovedané otázky ohľadom očakávaného životného momentu. V auguste 2019 prišiel primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, MUDr. Tomáš Remecký, s myšlienkou zorganizovania predpôrodného kurzu pre budúce mamičky. Potešením bol najmä záujem mamičiek, ktoré svoj prvý kurz absolvovali už v septembri. V prenajatých priestoroch Balance Club, Štúrova 1, Kežmarok, vládne  komorná atmosféra, ktorá sa teší aj prítomnosti budúcich oteckov. „Ťažko povedať, čo je najčastejšou otázkou budúcich rodičov. Zaujímajú sa o všetko a chcú toho vedieť najviac. Často majú dokonca viac otázok oteckovia ako mamičky,“ vraví vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, Mgr. Katarína Živčáková.

Doposiaľ prebiehal kurz pod vedením manažérky dennej smeny sestry a pôrodnej asistentky Mgr. Anny Majerčákovej, ktorá je sama momentálne na materskej dovolenke. Zastupuje ju zdravotná sestra Soňa Valenčíková a po jej návrate sa tomu budú venovať spoločne. S budúcimi mamičkami zdieľajú osobné skúsenosti a pomáhajú im pripraviť sa na očakávaný moment.

Kurz je rozdelený do troch tematických častí. Prvá časť je gynekologická, ktorá spočíva najmä vo vysvetľovaní fyziologických príznakov prichádzajúceho a prebiehajúce pôrodu. V druhej, novorodeneckej časti si mamičky na bábikách prakticky vyskúšajú prebaľovanie bábätka a správne prikladanie novorodenca k prsníku počas kojenia. Taktiež je k dispozícii model maternice a bábätka, aby si mamičky vedeli predstaviť presnú anatómiu tela. Podľa slov  Mgr. Anny Majerčákovej sa mamičky veľmi tešia aj na tretiu časť, ktorá spočíva v prehliadke gynekologicko-pôrodníckého oddelenie a priestorov na pôrodnej sále.

Reakcie mamičiek, ktoré kurz absolvovali, sú pozitívne, a to teší všetkých zdravotníckych pracovníkov gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. „Kurz jednoznačne odporúčam každej prvorodičke. Snažíme sa, aby budúce mamičky vopred vedeli, čo ich čaká pred narodením i po narodení ich dieťatka,“ hovorí Mgr. Katarína Živčáková.
Späť