Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Svetový deň umývania rúk má v tomto období mimoriadny význam

15.10.2020

hygieny sú nám bežne vštepované od útleho detstva a stávajú sa prirodzenou súčasťou našej existencie. Dodržiavanie základných princípov hygieny je dôležité bez ohľadu na spoločenské okolnosti. V súčasnej pandemickej situácii však naberá svetový deň umývania rúk a dezinfekcia omnoho väčší a dôležitejší rozmer nielen v zdravotníckom prostredí.

„Zanedbaná hygiena rúk môže zapríčiniť množenie mikroorganizmov, ktoré sú zodpovedné za rôzne ochorenia. Je veľmi dôležité, aby sme sa o hygienu svojich rúk starali, a zbavovali sa tak jednak viditeľného znečistenia rúk, ale aj iných organických a anorganických nečistôt,“ vraví Mgr. Anna Rybková, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice Dr.Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Umývanie rúk je nevyhnutné najmä pred jedlom, po toalete, po kontakte so zvieratami, počas choroby, pred kontaktom s bábätkom, po návšteve verejných priestranstiev (MHD, obchody...), po príchode z vonkajšieho prostredia a zdravotníckych zariadení, a taktiež po manipulácii s odpadom.

Postup správneho umývania rúk nie je náročný a každý by ho mal dôverne poznať:

  1. V prvom rade je potrebné si ruky navlhčiť. Do dlane aplikujeme menšie množstvo čistiacej emulzie (mydlo, tekuté mydlo, rôzne čistiace peny).
  2. Čistiacu emulziu rozotrieme na celé ruky a napeníme.
  3. Pod tečúcou vodou si penu dôkladne opláchneme, aby nám na rukách neostali jej zvyšky.
  4. Ruky nie je vhodné umývať viac ako minútu.
  5. Ruky si po umytí dôkladne osušíme.

Všetky podmienky správnych hygienických postupov pre zdravotnícke zariadenia sú uvedené vo vyhláške MZ SR. Je niekoľko zásad, ktoré sú dôležité pri zaobchádzaní so zdravotníckymi pomôckami, biologickým materiálom, bielizňou a samozrejme, pri starostlivosti o pacienta. „Pokožka rúk zamestnanca zariadenia musí byť bez poranení a infekcií, nechty musia byť krátke, upravené, čisté, nenalakované, nesmú byť gélové alebo umelé, na rukách nesmú byť prstene a náramky,“ uvádza vyhláška 192/2015 Z.z.

Späť