Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Mamičky si môžu v kežmarskej nemocnici pre bábätko požičať monitory dychu

29.10.2020

Dávajú sa detičkám po narodení do postieľok a zaznamenávajú pohyb hrudníka. Na novorodeneckom oddelení v nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku si môžu čerstvé mamičky pre svoje bábätko požičať monitory dychu. Tie pomáhajú pri syndróme náhleho úmrtia dojčiat v prvom roku života. Prečo je lepšou alternatívou zapožičanie prístroja a nie jeho kúpa

Vďaka tomuto prístroju sa predchádza syndrómu náhleho úmrtia. V minulosti bolo prípadov úmrtia z tohto dôvodu oveľa viac. Syndróm náhleho úmrtia spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Postihuje deti do jedného roku života. Monitory dychu sa ako prevencia odporúčajú najmä detičkám, ktoré majú už po narodení dýchacie problémy alebo tým, ktoré sa narodia s nižšou hmotnosťou.

Doska sa dáva pod matrac a zaznamenáva pohyb hrudníka, a teda dýchanie bábätka. Monitorovací prístroj je prepojený s doskou a zavesí sa na postieľku. Ak je doska zapojená, vidieť to na svetelnej signalizácii monitora. V prípade, že by bábätko prestalo pravidelne dýchať, prístroj 4x pípne, a potom sa spustí svetelná a intenzívna zvuková signalizácia, ktorá upozorní mamičku na dýchacie problémy bábätka, čím ho môže zachrániť.

Prenájom monitora je lepšia alternatíva ako jeho kúpa. Je to kvôli tomu, že prístroj musí byť kalibrovaný spoločnosťou, ktorá ho vyrába. Čo to znamená? Spoločnosť tak vie skontrolovať funkčnosť prístroja a relevantnosť jeho výsledkov. „Niektoré mamky si prístroj kúpia v obchode a prístroj používajú aj pri ďalších bábätkách, prípade ho požičiavajú iným mamičkám. Prístroj bez pravidelnej kalibrácie však nemusí dávať relevantné informácie, čo spôsobuje isté riziko. Ak si to mamičky požičiavajú medzi sebou, nevedia presne určiť, či je stroj stopercentne funkčný. Môže sa stať, že stroj dáta nezaznamenáva  a nezistí, že bábätko prestalo dýchať,“ vysvetľuje vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Monitory dychu, ktoré kežmarská nemocnica získala od Nadácie Križovatka, má k dispozícii už viac ako dva roky. ,,Za kežmarskú nemocnicu vyslovujem veľké poďakovanie, oceňujeme snahu pomáhať najmenším deťom, ktoré sa narodia v našej nemocnici. Vďaka týmto monitorom môžeme zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ povedal riaditeľ nemocnice Ing. Viktor Halíř.

Späť