Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kežmarská nemocnica sa stala subjektom hospodárskej mobilizácie

14.1.2021

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok n.o., člen skupiny AGEL, sa na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky stala k 31. decembru 2020 subjektom hospodárskej mobilizácie. Na základe tejto zmluvy bolo potrebné realizovať zmeny, ktoré súvisia s pandemickou situáciou na Slovensku a budú platné po dobu trvania núdzového stavu. Čo to znamená v praxi?

K 31.12. 2020 dostala kežmarská nemocnica príkaz z Ministerstva zdravotníctva, ktorý uvádza, že sa stala subjektom hospodárskej mobilizácie. V praxi to znamená, že nemocnica musela reprofilizovať svoje lôžka a 30% z ich dostupnej kapacity prispôsobiť prítomnosti covid pozitívnych pacientov.

„Pre nás to znamenalo, že sme dočasne museli zavrieť Oddelenie jednodňovej zdravotnej starostlivosti a na celom poschodí sme pre pacientov pozitívnych na ochorenie covid-19 vyčlenili 10 kyslíkových lôžok,“ informuje riaditeľ nemocnice Ing. Viktor Halíř.

V prípade, že by kapacita desiatich lôžok už nebola postačujúca, je nemocnica pripravená na reprofilizáciu ďalších piatich až siedmych lôžok. To sa však týka len hospitalizovaných internistických pacientov. „Žiaľ, vzhľadom na potrebu existencie dekontaminačnej zóny, nevieme pre covid pozitívnych pacientov OAIM oddelenia, zo stavebno-prevádzkovej perspektívy, zabezpečiť reprofilizované lôžka,“ dodáva riaditeľ nemocnice.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny kežmarskej nemocnice tak v súčasnosti ostáva dostupné pre pacientov, ktorí nie sú pozitívni na ochorenie covid-19. Pacienti so závažnejším priebehom ochorenia covid-19 sú prevezení do Nemocnice AGEL Levoča, kde sú na OAIM oddelení vyhradené 4 lôžka s dostupnou pľúcnou ventiláciou.

Späť