Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Ako posilniť detskú imunitu a čo robiť s deťmi doma? Radí detský lekár z kežmarskej nemocnice

5.2.2021

Detský lekár, MUDr. Jozef Serafín z Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, radí, akým spôsobom možno posilniť detskú imunitu. Okrem vitamínov a pestrej stravy je to aj často podceňovaný dostatočný spánok, pocit bezpečia, či láska a pozornosť od rodičov. Po konzultácii s pediatrom je možné aj otužovanie či saunovanie detí od 3 rokov.

S akými ochoreniami u detí sa v súčasnosti stretávate najčastejšie?

V súčasnej dobe sa u našich detských pacientov stretávame najmä s ochoreniami dýchacieho traktu. Ide prevažne o infekčné choroby horných dýchacích ciest, ako je napríklad zápal nosohltana alebo dolných častí respiračného systému, pod čím môžeme rozumieť zápal priedušnice, priedušiek či pľúc. Tieto ochorenia sú spôsobené majoritne vírusmi rôzneho typu – rinovírusmi, respiračným syncytiálnym vírusom či koronavírusmi vrátane SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Deti k nám tiež prichádzajú pre dehydratáciu pri tráviacich ťažkostiach, ako sú nechutenstvo, vracanie a hnačky, za ktoré sú často zodpovedné rotavírusy alebo iné vírusy škodiace tráviacemu traktu. Tohtoročné zimné obdobie je špecifické aj tým, že je obmedzené stretávanie sa ľudí, nosia sa rúška a dbá sa na dezinfekciu rúk, čo má vplyv nielen na spomalenie šírenia pandemického koronavírusu, ale sa znižuje aj možnosť nákazy inými patogénmi.

Aké sú vhodné prostriedky pre deti na posilnenie imunity? 

Rodičia majú k dispozícií na posilnenie imunity svojich detí viaceré možnosti. Úplne základné sú opatrenia, ktoré sú bohužiaľ často podceňované – dostatočný spánok, vyhýbanie sa distresu a taktiež atmosféra lásky, prijatia a bezpečia v rodine. Široká téma je pestrá a racionálna strava. Nápomocné môžu byť lekárenské preparáty s obsahom vitamínu C, D, zinku, selénu, omega mastných kyselín či betaglukánov. Veľmi prospešná je pravidelná športová aktivita a pohyb na čerstvom vzduchu v prírode. Po konzultácii s pediatrom môžeme u detí starších ako 3 roky začať so saunovaním, pričom sa pre hygienické štandardy odporúča využívať nie verejné, ale skôr súkromné sauny. Vhodné je aj otužovanie – vlažnou vodou v sprche, ktorej teplotu postupne znižujeme či ľahšie obliekanie.

Čo robiť s deťmi, ktoré sú v domácej izolácii? Ako najlepšie nahradiť deficit socializácie s inými deťmi? 

Vzhľadom na epidemiologickú situáciu a šírenie vírusu SARS-CoV-2 musíme dodržiavať určité opatrenia, ktoré nám pomáhajú bojovať s pandémiou, ale ich vedľajším účinkom je napríklad to, že všetci pociťujeme výrazný deficit socializácie. Je to náročná situácia nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Skúsme sa na to však pozrieť s nádejou a ako na výzvu, ktorú spoločne zvládneme. Je dobré, ak aj počas domácej izolácie majú deti režim čo najviac podobný tomu „bežnému“ – ráno vstať načas, nechať pyžamo v spálni, venovať sa počas dňa rôznym činnostiam podľa nejakého harmonogramu – učenie sa, pohybová aktivita, zábava... S manželkou máme 1,5-ročného syna a teraz sa okrem práce zdržujem len doma. Ako rodina máme takto viac času jeden na druhého, viac sa môžeme spoznávať, rozprávať sa a prehlbovať naše vzťahy. Veľa sa spolu hráme, experimentujeme v kuchyni a doťahujeme veci na našom byte, na ktoré by sme si inak asi nikdy nenašli priestor. Naplno využívame aj dostupné technológie na stretnutie s našimi blízkymi „on-line“.

Môže mať na dieťa dlhodobejšia izolácia od kolektívu nejaký vplyv?

Podľa psychológov zatiaľ nie je úplne jasné, aké následky na deti bude mať dlhodobejšia izolácia od kolektívu. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že každé dieťa, resp. s ním aj celá rodina, izoláciu znáša trochu inak. Deti do 3 rokov pre svoj zdravý vývin potrebujú najmä aktívnu prítomnosť rodičov. Horšie je to pre školákov, ktorí nemôžu tráviť čas v kruhu svojich spolužiakov a rovesníkov. Štúdia z roku 2020 uverejnená v časopise JAMA Pediatrics, ktorá skúmala vplyv izolácie od kolektívu na 2300 čínskych žiakoch ukázala, že už po 1 mesiaci izolácie viac ako pätina z nich udávala symptómy depresie a 19 % malo úzkostné prejavy. Podľa odborníkov majú výhodu pri zvládaní izolácie od kolektívu deti, ktoré majú súrodenca.

Späť