Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Zdravotná sestra z kežmarskej nemocnice na deň zaľúbených oslavuje narodeniny. Deň predtým sa bude starať aj o pacientov, ktorí sú pozitívni na covid-19. Aké sú jej skúsenosti?

12.2.2021

Zdravotná sestra z Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, Bc. Adriana Budzáková, oslavuje narodeniny na deň zaľúbených a spomína si na zážitok spred dvoch rokov. Tohtoročné narodeniny budú mať inú atmosféru, keďže ju počas víkendu čaká služba na oddelení, na ktorom ošetruje aj covid pozitívnych pacientov. V dobrom kolektíve si pomáhajú dobrou náladou a daň z vysokej teploty pod ochranným oblekom platia spálenými kalóriami. Čo odkazuje tým, ktorí ešte stále spochybňujú ochorenie covid-19?

„Moje povolanie zdravotnej sestry je pre mňa splnený detský sen. Vždy som chcela byť sestričkou, vlastne som len čakala na dovŕšenie 15 rokov, aby bol aj skutočnosťou. Najkrajšie na mojej práci je vždy to, keď vidíte úsmev na tvári pacientov, ak vám poďakujú a ocenia vašu prácu a povedia milé slovo. Taktiež som veľmi vďačná aj za kolegyne a kolegov, ktorí sú úplne fantastickí. Na práci je úžasné aj to, keď tam máte kolegov-kamarátov. Spomínam si na zážitok spred dvoch rokov, kedy mi kolektív kolegov z interného oddelenia daroval fantastickú narodeninovú tortu. Nečakala som to a bol to veľmi príjemný zážitok. V dobrom kolektíve sa nám úsmevné okamihy stávajú každý deň,“ hovorí zdravotná sestra Adriana.

Najťažšie okamihy zažíva zdravotná sestry vtedy, ak už nedokáže pomôcť pacientom. On novembra minulého roka pracuje aj s covid pozitívnymi pacientmi, ktorých zdravotný stav sa mení doslova z minúty a minútu. „Stretávam sa aj s pacientmi, ktorých okrem ochorenia covid-19 doposiaľ nič netrápilo. Práca s covid pozitívnym pacientom je iná v tom, že musíme chrániť v prvom rade aj seba, dávať si pozor pri všetkých výkonoch s pacientom a viac sa zameriavame na oxygenoterapiu. Inak si starostlivosť o pacienta vyžaduje štandardné postupy od hygieny cez kŕmenie až po transfúziu,“ vraví Adriana. S kolegami chcú vždy pacientov povzbudiť, a taktiež sa snažia byť dobrými poslucháčmi, ktorí sú nápomocní v nahradzovaní rodinných príslušníkov. „Bohužiaľ je to veľmi smutné, ale stretávame sa aj s takými pacientmi, ktorí znevažujú našu prácu,“ dodáva o svojich skúsenostiach zdravotná sestra.

Pandémia priniesla zdravotnej sestre Adriane a jej kolegom aj nové skúsenosti. Pred pandémiou nikdy nezažila nosenie ochranných pomôcok. „Z ďalších skúseností by som spomenula najmä to, že si musíme viac veriť a musíme byť o desaťkrát viac samostatní a rýchlejší ako pred pandémiou. Je to pre každého niečo nové čím si prejdeme a poznačí to nás i naše skúsenosti do budúcna. Verím však, že sa to už späť nevráti a podobným situáciám už nebudeme musieť čeliť,“ dodáva zdravotníčka. Z pozitívnych vecí, ktoré jej pandémia priniesla je spomalenie času, ktorý vo väčšej miere trávi s rodinou. „Človek si začne vážiť svoje zdravie ešte viac a je vďačný za to, čo má. Utešuje ma myšlienka, že nič netrvá večne, a preto verím, že toto obdobie čoskoro pominie. Najviac mi chýba môj snúbenec, ktorý pracuje v zahraničí a pre súčasné opatrenia sa vídame veľmi málo,“ vraví Adriana Budzáková.

Je pre ňu náročné nosenie ochranného obleku? „Ani nie, náročné to bolo prvé tri až štyri dni, keď som sa budila s pocitom, že na hlave mám stále ochranný štít. Je pravda, že v ochrannom obleku je teplo, ale zvykli sme si a berieme to s humorom, že spaľujeme tuky,“ hovorí s úsmevom. Pred obliekaním myslí najmä na to, aby na nič nezabudla, a keďže v ochrannom obleku strávi človek dlhší čas, musí sa pred tým najesť a predom si premyslieť príjem tekutín.

A čo by odkázala tým, ktorí stále spochybňujú ochorenie covid-19? „Človek je bytosť, ktorá kým nezažije a neuvidí, tak neuverí. Neveriaci by mali vidieť pacientov a celkový priebeh, a potom by istotne uverili, že nie vždy všetko končí „happy-endom“ a práca v zdravotníctve je silná káva. Mali by sme sa menej venovať hoaxom a viac využívať vlastný rozum,“ dodáva zdravotníčka z kežmarskej nemocnice.

Späť