Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Nadácia Križovatka darovala kežmarskej nemocnici monitory dychu pre novorodencov

24.2.2021

Nadácia Križovatka už po druhýkrát obdarovala novorodenecké oddelenie Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, monitormi dychu pre bábätká. Sedem nových monitorov poslúži na novorodeneckom oddelení a budú mať na starosti monitorovanie dychu dieťatka. Vďaka nim sa prechádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré môže nastať v prvom roku ich života. Lepšou alternatívou je zapožičanie prístroja a nie jeho zakúpenie. Prečo?

„Vyslovujem za našu nemocnicu Nadácii Križovatka veľké poďakovanie. Z nových monitorov sa tešíme a predpokladám, že ich privítajú aj mamičky, ktoré privedú na svet dieťatko v našej nemocnici,“ hovorí riaditeľ kežmarskej nemocnice Ing. Viktor Halíř.

Monitory dychu sa dávajú detičkám po narodení do postieľok a zaznamenávajú pohyb hrudníka bábätka. Tieto prístroje slúžia na monitorovanie dychu dieťatka a vďaka nim sa predchádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré môže nastať v prvom roku života bábätka. V minulosti bolo prípadov úmrtia z tohto dôvodu oveľa viac. Tento syndróm spôsobuje náhlu smrť dieťaťa a vyskytuje sa aj u úplne zdravých jedincov. Bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov môže dôjsť u zdravých novorodencov k zastaveniu dychu a spôsobiť tzv. „smrť v kolíske“. Monitorovanie dychu sa odporúča najmä detičkám, ktoré majú už po narodení problém s dýchaním, alebo sa narodia s nízkou hmotnosťou. Nové monitory budú slúžiť detičkám, ktoré sú hospitalizované, aby mal každý novorodenec v postieľke monitor dychu či už na oddelení, alebo na izbe pri mamičke.  Na našom novorodeneckom oddelení máme monitory dychu vďaka Nadácii Križovatka v každej postieľke a sú nám veľmi nápomocné,“ vysvetľuje vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Taktiež má nemocnica  k dispozícii niekoľko monitorov, ktoré slúžia na zapožičanie pre mamičky do domácnosti. Prenájom monitora je lepšia alternatíva ako jeho kúpa. Dôvodom je,  že prístroj musí byť kalibrovaný spoločnosťou, ktorá ho vyrába. V praxi to znamená, že spoločnosť vie skontrolovať jeho funkčnosť, a taktiež relevantnosť výsledkov vyhodnocovania. „Niektoré mamičky si prístroj kúpia v obchode a ten istý prístroj používajú pri druhom či treťom bábätku. Taktiež sa stávajú prípady, keď si monitor mamičky medzi sebou navzájom požičiavajú. Prístroj však bez pravidelnej kalibrácie a kontroly nemusí vyhodnocovať relevantné informácie, čo spôsobuje isté riziko nesprávneho zaznamenávania dát,“ vysvetľuje vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Ako taký monitor dychu vlastne funguje? Skladá sa z dvoch častí. Doska sa dáva pod matrac a zaznamenáva pohyb hrudníka, a teda dýchanie bábätka. Monitorovací prístroj je prepojený s doskou a zavesí sa na postieľku. Ak je doska zapojená, vidieť to na svetelnej signalizácii monitora. V prípade, že by bábätko prestalo pravidelne dýchať, prístroj 4x pípne, a potom sa spustí svetelná a intenzívna zvuková signalizácia, ktorá upozorní mamičku na dýchacie problémy bábätka, čím ho môže zachrániť. 

Späť