Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Prvý polrok 2021 bol v kežmarskej nemocnici v znamení boja proti koronavírusu

26.7.2021

Prvý polrok 2021 bol obdobím, ktoré bolo asi najťažším v celej histórii Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra. Pre pandémiu sa prvoradým stal boj proti koronavírusu, záchrana životov covidových pacientov a tiež udržanie chodu nemocnice kvôli veľkému výpadku zdravotníkov či už kvôli koronavírus alebo iným dôvodom. Napriek všetkému sa po organizačných zmenách podarilo chod nemocnice udržať, aj keď veľká časť plánovanej operatívy bola obmedzená.

„Ocitli sme sa situácii, ktorá navždy poznačí ľudstvo a našu históriu. To, že nás postihne celosvetová pandémia, sme skutočne neočakávali, no napriek tomu sme dokázali zvládnuť mnohé stresujúce okamihy, ktoré sa objavovali jeden za druhým,“ hodnotí riaditeľ Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Ing. František Lešundák. On sám prevzal svoj post práve počas vrcholiacej pandémie. „V mnohých prípadoch sme sa ocitli na konci so silami, ale vďaka odvahe, sebazapreniu a srdcu našich kolegov sme sa aj s tými najťažšími problémami dokázali popasovať,“ vyjadril poďakovanie a obdiv kolegom riaditeľ nemocnice. Pozitívom tohto obdobia bolo, že sa znovu dostala medicína a zdravotníci  na prvé miesto, že sa pozornosť sústredila na reálny výkon a nie ostatné, menej podstatné veci.

Kežmarská nemocnica však počas prvého polroka, aj keď za sťažených podmienok, pokračovala aj vo svojich rozvojových projektoch. „Podarilo sa nám zrekonštruovať časť fasády budovy nemocnice, získali sme nové technické vybavenie operačných sál, nové USG prístroje, inkubátory, lôžka, detské a novorodenecké postieľky a prístroje pľúcnych ventilácií, máme nové výťahy a s investíciou mesta Kežmarok sa začala výstavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré bude v blízkej budúcnosti súčasťou našej nemocnice a výrazne zlepší poskytovanie zdravotnej starostlivosti v celom okrese,“ uviedol Ing. Lešundák.

V polovici marca kežmarská nemocnica dosiahla významný úspech  v ankete o najlepšiu nemocnicu, ktorú organizuje zdravotná poisťovňa Dôvera. Jej poistenci hodnotili spokojnosť s poskytovanými službami nemocníc z pohľadu pacienta. V kategórii všeobecných nemocníc sa kežmarská nemocnica umiestnila na 8. mieste spomedzi 44. Po minuloročnej 26. pozícii je to posun nahor o 18. miest. V júni kežmarská nemocnica, napriek náročnému obdobiu, obhájila certifikát kvality ISO 9001:2015, a to bez jedinej nezhody s požiadavkami medzinárodnej normy.

Od konca mája nemocnica sústredila svoje aktivity na očkovanie proti koronavírusu,  zdravotníci vytvorili aj dva mobilné očkovacie tímy, aby sa dostali aj k tým ľuďom, ktorí by sa inak do očkovacieho centra nedostali. „Robíme všetko preto, aby sme zabránili paralyzácii nemocnice počas prípadnej tretej vlny, plánujeme rekonštruovať operačné sály a gynekológiu,“ opisuje riaditeľ nemocnice najbližšie plány. Všetko však bude závisieť aj od toho, aký bude osud nemocnice po optimalizácii, ktorú pripravuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Opodstatnenosť dnešnej podoby našej nemocnice je nesporná. Sme a chceme tu byť pre nášho pacienta zo širokého okolia s celou škálou služieb, ktoré poskytujeme a ktoré hodláme rozširovať a skvalitňovať. Veríme, že logické argumenty, sila samospráv a hlavne hlas pacientov ukážu, že návrhy na akékoľvek oklieštenie našej činnosti či zmenu jej charakteru sú neopodstatnené,“ dodáva F. Lešundák.

Späť