Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kežmarská nemocnica dostala nové monitory dychu pre novorodencov

21.4.2022

Nadácia Križovatka obdarovala Novorodenecké oddelenie Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, monitormi dychu pre bábätká. Päť nových monitorov poslúži na monitorovanie dychu dieťatka na novorodeneckom oddelení. Vďaka nim sa prechádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré môže nastať v prvom roku ich života. Ako taký monitor dychu vlastne funguje?

„Ďakujeme Nadácii Križovatka a spoločnosti KIK za päť nových monitorov dychu na naše novorodenecké oddelenie, ktoré sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Monitorovanie dychu sa odporúča najmä detičkám, ktoré majú už po narodení problém s dýchaním, alebo sa narodia s nízkou hmotnosťou. Na oddelení máme monitory v každej postieľke a sú nám veľmi nápomocné,“ vysvetľuje vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Monitory dychu zaznamenávajú pohyb hrudníka bábätka a vďaka nim sa predchádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré môže nastať v prvom roku života dieťaťa. V minulosti bolo prípadov úmrtia z tohto dôvodu oveľa viac. Tento syndróm spôsobuje náhlu smrť dieťaťa a vyskytuje sa aj u úplne zdravých jedincov. Bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov môže dôjsť u zdravých novorodencov k zastaveniu dychu a spôsobiť tzv. „smrť v kolíske“.

Kežmarská nemocnica má k dispozícii niekoľko monitorov, ktoré slúžia aj na zapožičanie pre mamičky do domácnosti. Prenájom monitora je lepšia alternatíva ako jeho kúpa. Dôvodom je,  že prístroj musí byť kalibrovaný spoločnosťou, ktorá ho vyrába. V praxi to znamená, že spoločnosť vie skontrolovať jeho funkčnosť, a taktiež relevantnosť výsledkov vyhodnocovania. „Niektoré mamičky si prístroj kúpia v obchode a ten istý prístroj používajú pri druhom či treťom bábätku. Taktiež sa stávajú prípady, keď si monitor mamičky medzi sebou navzájom požičiavajú. Prístroj však bez pravidelnej kalibrácie a kontroly nemusí vyhodnocovať relevantné informácie, čo spôsobuje isté riziko nesprávneho zaznamenávania dát,“ vysvetľuje vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Monitor dychu je zložený z dvoch častí. Doska sa dáva pod matrac a zaznamenáva pohyb hrudníka, a teda dýchanie bábätka. Monitorovací prístroj je prepojený s doskou a zavesí sa na postieľku. Ak je doska zapojená, vidieť to na svetelnej signalizácii monitora. V prípade, že by bábätko prestalo pravidelne dýchať, prístroj 4x pípne, a potom sa spustí svetelná a intenzívna zvuková signalizácia, ktorá upozorní mamičku na dýchacie problémy bábätka, čím ho môže zachrániť. 

Späť