Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

89-ročný pacient kežmarskej nemocnice má pre mladých jasný odkaz

12.10.2022

Nemocnicu Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, navštevujú pacienti každého veku s rôznymi životnými skúsenosťami. Nedávnym pacientom chirurgickej ambulancie bol aj 89-ročný Ján. Absolvoval operáciu odstránenia nádoru/tumoru v tvárovej časti na Oddelení jednodňovej starostlivosti, ktorá si vyžadovala stehy v tvárovej oblasti. S personálom sa podelil o životné skúsenosti a pre mladú generáciu má jasný odkaz: „Šírte dobro, nie zlo.“

Pacient chirurgickej ambulancie, 89-ročný Ján Petro z Veľkej Lomnice, sa s personálom kežmarskej nemocnice podelil o niektoré zo svojich životných skúseností. Ako malí chlapci sa počas druhej svetovej vojny ukrývali pred frontou. „Bola zima a mladý parobek skočil do vody, pod ľad, aby sa ukryl. Vravel nám, že tam vyčkával, až kým neprešla fronta, prežil,“ spomína na vojnové obdobie minulého storočia Ján. „Niekedy bol život inakší, ako dnes. Ľudia si chodili pomáhať, dnes vás už nepustí do domu ani vlastná sestra,“ hovorí Ján, ktorý sa počas svojho života staral o svoje zvieratá a poľnohospodárstvo.

Dnes si už dopraje oddych. „Teraz si rád posedím, pozriem televízor a sem-tam pozerám, ako idú ženy z kostola,“ hovorí so šibalským úsmevom. Pre mladú generáciu má jasný odkaz: „Buďte jeden k druhému poslušní. Šírte dobro, nie zlo. Nenadávajte jeden na druhého. Stretávajte sa s inými, rozprávajte sa, debatujte a majte sa radi,“ odkazuje všetkým mladým 89-ročný Ján, ktorý bude v decembri oslavovať jubilejných 90 rokov.

Ján absolvoval operáciu na Oddelení jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „Počas 35-minútového zákroku v lokálnej anestézii sme pacientovi odstránili tumor v tvárovej oblasti. Sutura (zošitie) rany bola vykonaná stehmi v oblasti tváre. Po niekoľkých kontrolách a návštevách chirurgickej ambulancie sú stehy odstránené a rana zahojená. Pri operácii nevznikli pacientovi žiadne komplikácie. Je to zatiaľ najstarší pacient, ktorého som vo svojej doterajšej praxi operoval. S celým kolektívom mu želáme mnoho zdravia do ďalších dní,“ dodáva MUDr. Martin Novotný MPH, primár Oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti kežmarskej nemocnice.

Späť