Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Kežmarská nemocnica dostala od Nadácie Križovatka nové monitory dychu

30.1.2023

Nadácia Križovatka opäť obdarovala Nemocnicu Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL. Novorodenecké oddelenie sa potešilo piatim novým monitorom dychu, ktoré osobne priniesla riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch v sprievode zástupcu sponzora zo spoločnosti Dr. Max. Nové zariadenia poslúžia novorodencom, vďaka ktorým sa predchádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. To môže nastať v prvom roku života dieťaťa.

Kežmarskú nemocnicu osobne navštívila riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch v sprievode zástupcu sponzora zo spoločnosti Dr. Max. „Veľmi pekne ďakujeme Nadácii Križovatka, ktorá na nás neustále myslí a opäť nám darovala päť nových monitorov dychu. Monitory sú neoddeliteľnou súčasťou nášho oddelenia. Monitorovanie dychu sa odporúča najmä detičkám, ktoré majú už po narodení problém s dýchaním, alebo sa narodia s nízkou hmotnosťou. Na oddelení máme monitory v každej postieľke a sú nám veľmi nápomocné,“ vysvetľuje vedúca sestra novorodeneckého oddelenia kežmarskej nemocnice, Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Monitor dychu pozostáva z dvoch častí. Doska sa dáva pod matrac a zaznamenáva pohyb hrudníka bábätka pri dýchaní. Monitorovací prístroj je prepojený s doskou a zavesí sa na postieľku. „Súčasné prístroje majú aj svetelnú signalizáciu, vďaka ktorej vieme na prvý pohľad určiť, či je prístroj zapojený.  Ak sa stane, že by bábätko prestane pravidelne dýchať, prístroj štyrikrát pípne, spustí svetelnú a intenzívnu zvukovú signalizáciu, ktoré mamičku upozornia a bábätku môžu zachrániť život,“ vysvetľuje manažérka dennej zmeny novorodeneckého oddelenia kežmarskej nemocnice, Mgr. Antónia Gelatová.

„Nadácia Križovatka sa i naďalej snaží v spolupráci so sponzormi vybaviť monitormi dychu všetky nemocnice, medzi ktoré patrí aj kežmarská nemocnica. Vďaka podpore od spoločnosti Dr. Max v najbližšej dobe darujeme celkovo 95 monitorov dychu Babysense do nemocníc a CDR,“ dodala riaditeľka nadácie, Táňa Tomasch.

Späť