Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Levočské laboratórium vykázalo v minulom roku vyše 925 000 výkonov

2.2.2023

Levočská nemocnica prevádzkuje laboratórium nielen vo svojich priestoroch, ale aj v kežmarskej nemocnici. Ich práca je nepostrádateľná a má pre pacientov aj zdravotníkov zásadný význam. Tím laborantov z Nemocnice AGEL Levoča a tím laborantov z pracoviska v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra vykonali v minulom roku dohromady 925 003 laboratórnych vyšetrení. Oproti roku 2021 počet výkonov vzrástol.

Levočská nemocnica prevádzkuje dve laboratórne pracoviská. Jedno sa nachádza v levočskej a druhé v kežmarskej nemocnici. Oba tímy laborantov vykonali v minulom roku viac ako 900 000 laboratórnych vyšetrení. „V Levoči sme v minulom roku zaznamenali 620 254 laboratórnych výkonov, v Kežmarku to bolo celkovo 304 749 výkonov. Oproti roku 2021, pod ktorý sa markantnejšie podpísala pandémia koronavírusu, je to pre obe laboratóriá nárast,“ vysvetľuje Mgr. Gabriela Bajzátová, vedúca oddelenia klinickej biochémie.

Laboranti v Levoči tak vykonali v roku 2022 o 16 961 výkonov viac, ako to bolo v roku 2021. V Kežmarku bolo v minulom roku vykonaných až o 28 027 výkonov viac ako v roku 2021. „Primárne vyšetrujeme biologický materiál dodaný z lôžkových oddelení našich nemocníc. Vykonávame analýzy aj pre ambulantný sektor, pričom paradoxne ich počet tvorí približne 2/3 z celkového počtu výkonov. Väčšina analýz je hotová do 12 hodín. O dôvere ambulantného sektora svedčí i to, že vzorky sú zvážané aj z iných okresov,“ doplňuje vedúca oddelenia klinickej biochémie, Mgr. Gabriela Bajzátová.

Externé ambulancie, pre ktoré levočské laboratórium vykonáva laboratórnu diagnostiku sú vrátane Levoče,  v Spišskej Novej Vsi, Smižanoch, Rudňanoch, Svite, Poprade či v Spišskom Podhradí. Obe laboratóriá sú v nepretržitej prevádzke a laboranti sa stretávajú napríklad aj s diagnostikou biologického materiálu zvieracích vzoriek.

Späť