Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Drvivá väčšina alkoholikov sa vysokého veku nedožíva. „Churchillov syndróm“ je výnimkou

22.2.2023

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, si spoločne s primárom Oddelenia dlhodobo chorých, MUDr. Petrom Bártom, symbolicky pripomína „suchý február“. Je to iniciatíva, ktorá motivuje počas uvedeného mesiaca limitovať, alebo úplne obmedziť konzumáciu alkoholu. Dlhodobým užívaním alkoholu je postihnutý celý organizmus i celková sociálna situácia človeka. V geriatrii alkoholizmus nie je najväčším zdravotným problémom, no v žiadnom veku rozhodne neprispieva k zlepšeniu zdravotného stravu pacienta. Čo je to „Churchillov syndróm“?

Oddelenie dlhodobo chorých sa taktiež stretáva s alkoholizmom, no vo väčšine prípadov je skôr pridruženou zdravotnou ťažkosťou. „Väčšina osôb prepadne alkoholu v mladšom veku, ako vo veku seniora. Za seniora sa považuje každá osoba, ktorá prekročila vekovú hranicu 65 rokov. Spravidla sa drvivá väčšina ťažkých alkoholikov vysokého veku nedožíva. Výnimky však potvrdzujú pravidlo a buď ide o takých, ktorí nepožívali alkohol vo veľkej miere, alebo mali genetické danosti, vďaka ktorým to ich organizmus zvládol. Spomenul by som aj tzv. Churchillov syndróm, ktorý tieto výnimky zahŕňa. Britský politik Winston Churchill bol známy aj tým, že počas celého svojho života požíval alkohol a fajčil a napriek tomu sa dožil vysokého veku,“ hovorí primár oddelenia dlhodobo chorých kežmarskej nemocnice MUDr. Peter Bárta.

Oddelenie dlhodobo chorých nie je oddelením, ktoré sa stará iba o pacientov v seniorskom veku. „Naše oddelenie sa nevenuje liečbe alkoholizmu, no je potrebné spomenúť, že s týmto pojmom sa stretávame aj v prípade našich pacientov. Mali sme prípady aj mladých, osemnásť či dvadsaťročných zdevastovaných alkoholikov. Vo všeobecnosti treba povedať, že v geriatrii alkoholizmus nie je najväčším zdravotným problémom, no v žiadnom veku rozhodne neprispieva k zlepšeniu zdravotného stravu pacienta,“ opisuje nástrahy požívania alkoholu primár.

„Napriek tomu, že alkoholizmus nie je primárnou diagnózou, ktorého liečbou sa v rámci oddelenia zaoberáme, na pacientov má negatívny vplyv a v prípade objavenia sa iných diagnóz je priťažujúcou okolnosťou. Pravidelná konzumácia alkoholu zväčša útočí na pečeň a mozog. Tým konzumentom, ktorí majú zdanlivo zdravú pečeň, sa konzum alkoholu odzrkadľuje na poškodení mozgu a významným kognitívnym deficitom. Dlhodobým požívaním alkoholu je postihnutý celý organizmus i celková sociálna situácia človeka. V každom prípade, či už ide o seniora, alebo mladého človeka, základom prevencie voči zdravotným ťažkostiam je zdravý životný štýl, ktorý by mal kráčať ruka v ruke so striedmou, alebo žiadnou konzumáciou alkoholu,“ dodáva na záver MUDr. Peter Bárta.

Späť