Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Ingrediencie mieša v práci aj doma. Laborantka Lucka je aj vynikajúcou pekárkou

5.4.2023

Nemocnica AGEL Levoča prevádzkuje laboratórium aj v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL. V tomto laboratóriu pracuje aj laborantka Lucia Belúchová, ktorá sa vo voľnom čase venuje pečeniu. Torty a koláčiky rôznych chutí z domácej výroby vznikli najmä pre jej deti a nie veľmi chutnú spomienku z detstva. Vníma to ako vynikajúci relax, nápaditú kombináciu chutí a umelecké realizovanie sa. Umeleckého ducha mala už počas študentských čias, kedy sa zúčastnila výtvarnej súťaže v Japonsku a získala druhé miesto.

Lucia Belúchová, laborantka levočského laboratória s miestom výkonu práce v kežmarskej nemocnici, je nielen laborantkou, ale aj pekárkou. „Pamätám si ešte na svoje detské časy, kedy boli na rodinných oslavách a iných príležitostiach obľúbené koláče z cukrární. Tie mi vôbec nechutili, no nechcela som byť nezdvorilá a vždy som ich zjedla aj napriek tomu, že som si na nich nepochutila,“ spomína na časy minulé Lucia. „Povedala som si, že svojim deťom vždy pripravím niečo lepšie chutnejšie a najmä z domácej výroby. Prvú tortu som pripravila na prvé narodeniny mojej dcéry Laury,“ spomína na začiatky svojho pekárenského koníčka.

Už v mladosti rozmýšľala nad dvomi smermi svojho životného pôsobenia. Na jednej strane ju to ťahalo do biochemického laboratória a štúdia chémie, biochémie a biológie, na druhej strane by sa rada oddala štúdiu na konzervatóriu v hudobnej a výtvarnej oblasti. Počas školy sa dokonca zúčastnila výtvarnej súťaže v Japonsku, kde obsadila druhé miesto. Nakoniec sa však rozhodla pre štúdium chémie, no jej umelecko-kreatívna duša ju neopustila a odzrkadlila sa na výrobe toriet a koláčikov.

„Torty, ktoré pripravujem majú základ predovšetkým v kvalitných surovinách. Vymýšľam si rôzne motívy a kombinácie chutí od ovocných až po čokoládové s rumom. Používam pribináčikový krém, mascarpone, kvalitné 36%+ šľahačky, tvaroh, Salko, Nutellu, 52% čokoládu, čerstvé a mrazené ovocie, ganache a kvalitné maslo. Nepoužívam žiadne umelé prísady, stužovače a arómy. Je to pre mňa neskutočný relax a som rada, že si moji priatelia a rodina si pochutnajú. Upečenie torty je niekedy náročný, inokedy menej náročný proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť,“ dodáva Lucia Belúchová.

Späť