Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Pôrodná asistentka Anna pracuje v kežmarskej nemocnici už takmer 40 rokov. Najsilnejším zážitkom bol pre ňu pôrod vlastnej vnučky

19.5.2023

Anna Bieliková pracuje ako pôrodná asistentka v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, už takmer 40 rokov. Kežmarok jej prirástol k srdcu a bola pri pôrode obrovského množstva detí, no najsilnejším zážitkom počas jej praxe bol pôrod vlastnej vnučky. Čo by odkázala budúcim matkám a budúcim kolegyniam?

Pôrodná asistentka Bc. Anna Bieliková si svoje povolanie vybrala už počas štúdia na strednej zdravotníckej škole. V školskej praxi vždy vyhľadávala oddelenia, kde sa mohla stretnúť s deťmi. „Niektoré deti sa na mňa už v tom čase veľmi naviazali, čo bolo pre mňa veľmi emotívne. Po skončení školy ma oslovila pôrodnica. Spočiatku ma prijali na chirurgiu, no ja som sa u vedúcej sestry pýtala na voľné pracovné miesto na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. V piatok mi poslali telegram a v pondelok som už nastúpila do práce,“ opisuje svoje študentské časy Anna. 

„Z pôvodnej zostavy som tu ostala už len ja. Časy sa menia a zažili sme tu krásne chvíle. Spomínam si na moje začiatky s oddelením. V utorok som mala poobednú službu na šestonedelí a v stredu po nástupe bola moja prvá nočná služba. Počas praxe na škole som nemala skúsenosť s cievkovaním, no v prvej službe som sa to musela hneď naučiť. Chvalabohu, asistovala mi moja staršia kolegyňa. Veľa sme sa museli pýtať a postupne sme sa všetko naučili. Keď mi pri zoznamovaní povedali kolegyne, že tu pracujú 7 – 8 rokov, pomyslela som si, ako to je strašne veľa. Nuž, a začiatkom júla už začínam pracovať 40. rok na gynekologicko-pôrodníckom oddelení kežmarskej nemocnice,“ hovorí o svojich pracovných začiatkoch pôrodná asistentka Anna Bieliková.

Vie si predstaviť prácu na inom oddelení? „Vôbec nie a Kežmarok mi prirástol k srdcu. Najdôležitejšie pri práci sestry a pôrodnej asistentky je podávať ľuďom pomocnú ruku. Sme tu najmä pre matky a rodičky a môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že každý pôrod je iný. Bola som pri pôrode obrovského množstva detí, mojich detí či detí mojich neterí a synovcov. No najsilnejším zážitkom počas mojej praxe bol pôrod mojej vnučky. Priviesť na svet vlastnú vnučku bolo pre mňa veľmi dojímavé a čosi nezabudnuteľné. Mala som pred tým veľký rešpekt a strach, no našťastie všetko dobre dopadlo a ostala vo mne emócia a spomienka, ktorú viem len ťažko opísať slovami,“ hovorí o svojom najhlbšom zážitku.

A čo dlhoročná skúsená zdravotníčka odkazuje ženám, budúcim matkám a svojim budúcim kolegyniam? „Ženy si v prvom rade musia uvedomiť, že dieťatko chcú. Vtedy, keď sa naň tešia, sú lepšie pripravené a lepšie to zvládajú. Svojim mladším kolegyniam a mladým budúcim zdravotníkom by som odkázala, aby s pokorou počúvali starších, pretože sa od nich môžu veľa naučiť. Presne tak, ako mňa naučili moji starší kolegovia. Vďačím im za veľa odovzdaných skúseností a s mnohými sa dodnes stretávame,“ dodáva pôrodná asistentka kežmarskej nemocnice, ktorá v nej pracuje už takmer 40 rokov.  

Späť