Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

052 / 4512 111

O nemocnici

Svetový týždeň dojčenia: V kežmarskej nemocnici si pre pacientky pripravili užitočnú prezentáciu

4.8.2023

Svetový týždeň dojčenia je významná celosvetová iniciatíva zameraná na podporu dojčenia a osvetu o jeho výhodách pre zdravie matiek a detí. Novorodenecké a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, pri tejto príležitosti usporiadalo pre rodičky prednášku o výhodách, technikách a polohách pri dojčení dieťatka.

 „Aj tento rok sme sa rozhodli podporiť Svetový týždeň dojčenia. Opäť sme si pre mamičky na našom oddelení pripravili krátku prezentáciu a prednášku. V audiovizuálnych dielach sa mohli dozvedieť niečo viac o rôznych technikách či polohách pri dojčení. Niektoré z mamičiek sa aj aktívne zapojili a diskutovali o svojich skúsenostiach,“ hovorí Mgr. Antónia Gelatová, sestra novorodeneckého oddelenia a laktačná poradkyňa.

Dojčenie poskytuje mnohé výhody pre matky aj deti. „Pre deti predstavuje ideálnu kombináciu živín, ktorá podporuje rast mozgu a celkový rozvoj. Materské mlieko obsahuje protilátky, ktoré posilňujú imunitný systém detí a znižujú riziko vzniku infekcií a ochorení. Okrem toho dojčenie prispieva k vyššej väzbe medzi matkou a dieťaťom a pomáha matkám obnoviť svoj fyzický stav počas obdobia po pôrode. Má dlhodobý vplyv na zdravie dieťaťa, podporuje jeho nevyvinutý imunitný systém a predovšetkým si tak matka a dieťa vytvárajú nezameniteľné puto, cit, ktorý je jedinečný. Dojčenie je preto pre matku a dieťatko tou najprirodzenejšou vecou,“ opisuje dôležitosť dojčenia sestra Antónia Gelatová, ktorá viedla prednášku o dojčení.

Späť